Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

salmonel·la - Diccionari de seguretat alimentària

Presentación
  • ca  salmonel·la, n f
  • es  salmonela, n f
  • fr  salmonelle, n f
  • fr  salmonella, n f var. ling.
  • en  salmonella, n
  • nc  Salmonella

Perills alimentaris

Definición
Gènere de bacteris gramnegatius, anaerobis facultatius, generalment mòbils, en forma de coccobacil, de la família de les enterobacteriàcies, que poden causar salmonel·losi a animals i especialment a l'ésser humà.

Nota

  • 1. Condicions de reproducció i creixement: Entre 35ºC i 37ºC de temperatura. Pot sobreviure en condicions extremes entre 5ºC i 50ºC.
  • 2. Reservori i localització habitual: El tub digestiu de l'ésser humà i d'animals, especialment aviram i porcs. També es pot trobar en sòls, aigües i altres ambients.
  • 3. Grup de risc: Qualsevol persona. S'ha observat que els menors de quatre anys són més propensos a contreure salmonel·losi i que les persones grans i les persones immunodeprimides són susceptibles de patir infeccions greus.
  • 4. Transmissió per via alimentària: Associada, principalment, al consum d'aliments contaminats que contenen ou cru, llet o suc de fruita no pasteuritzats, xocolata, llavors germinades o carns poc cuites.