Back to top

zona de perill - Neoloteca

Presentación
  • ca  zona de perill, n f
  • ca  zona de temperatura de perill, n f sin. compl.
  • es  zona de peligro, n f
  • es  zona de peligro de temperatura, n f
  • es  zona de temperatura peligrosa, n f
  • fr  zone dangereuse, n f
  • fr  zone de danger, n f
  • fr  zone de température dangereuse, n f
  • en  danger zone, n
  • en  food danger zone, n
  • en  temperature danger zone, n
  • cod  **Motiu de normalització: Valorar l'adequació semàntica d'una denominació en ús**

Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària, Indústria > Indústria alimentària, **Denominació catalana 1: Locució nominal (N+SPrep)**, **Denominació catalana 2: Locució nominal (N+SPrep)**

Definición
Interval de temperatures comprès entre 4°C i 65°C en què els microorganismes es multipliquen ràpidament.

Nota

  • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme zona de perill (sin. compl. zona de temperatura de perill)

    Resolució del Consell Supervisor

    S'aproven les formes zona de perill i, com a sinònim complementari, zona de temperatura de perill.

    Criteris aplicats

    Pel que fa a zona de perill:

    ·És una forma lingüísticament adequada, creada probablement per reducció de la forma explicativa zona de temperatura de perill, a partir del nucli zona, utilitzat metafòricament (perquè es tracta d'una àrea o zona del termòmetre) i el complement de perill, referit a les conseqüències negatives per a la salut que pot provocar el fet que determinats aliments es mantinguin en aquesta franja tèrmica.

    ·És una forma molt documentada en fonts especialitzades i utilitzada amb normalitat.

    ·Té el vistiplau dels especialistes.

    ·En altres llengües s'utilitza la forma anàloga.

    Quant a zona de temperatura de perill:

    ·És una forma explicativa lingüísticament adequada, a partir del nucli zona, utilitzat metafòricament (perquè es tracta d'una àrea o zona del termòmetre) i el complement de temperatura perill, referit a les conseqüències negatives per a la salut que pot provocar el fet que determinats aliments es mantinguin en aquesta franja tèrmica.

    ·En altres llengües s'utilitzen formes similars.

    Formes desestimades

    -zona de perill de temperatura: És una forma poc natural en català.

    -zona de temperatura de perill; zona de temperatura perillosa: Aquestes formes, tot i que són adequades, pràcticament no tenen ús.

    -zona perillosa; zona de temperatura perillosa: Són formes adequades, però tenen poc ús.

    -interval (de temperatura) de perill; franja (de temperatura) de perill: Aquestes formes pràcticament no tenen ús referides a aquest concepte.

    [Acta 705, 17 d'abril de 2023]