Nous termes en estudi al Consell Supervisor (05/06/2019)

Termes en estudi

Aquest dimecres, 5 de juny, es torna a reunir el Consell Supervisor. El tema principal de la reunió serà la terminologia del ioga. El TERMCAT treballa des de fa un temps en aquest àmbit amb la intenció de publicar un recull amb la terminologia bàsica del sector.

Una bona part dels termes relacionats amb el ioga tenen un origen sànscrit, i aquesta és la primera dificultat amb què es topa quan es volen traslladar al català:

  • Cal incorporar tots aquests manlleus del sànscrit?
  • Quan és possible utilitzar formes catalanes i quan no?
  • Quan incorporem el manlleu, com l’hem d’escriure? Amb la grafia que ofereix el sistema de transliteració internacional, o bé adaptant la forma transliterada?
  • Fins a quin punt és lícit, o bo, adaptar la transliteració?
  • Pel que fa a la pronúncia, quina és la síl·laba tònica del manlleu? Han de dur accent gràfic les formes incorporades si en sànscrit no en duen?
  • I el gènere? Quin gènere adopten els manlleus incorporats?

Tots aquests dubtes, i uns quants més, s’intentaran resoldre amb l’aprovació d’uns criteris generals que puguin servir de guia per a establir les denominacions catalanes dels termes de ioga i, per extensió, de termes d’altres àmbits procedents del sànscrit.

A banda de treballar en l’establiment d’aquests criteris generals, en aquesta reunió es començarà a treballar també en la fixació d’un primer bloc de termes, concretament els relacionats amb els conceptes de base del ioga (aga, yama, niyama, āsana, prāṇāyāma, pratyāhāra, dhāraṇā, dhyāna, samādhi, japa, kuṇḍalinī, prāṇa, sayama, etc.) i amb els tipus de ioga (bhakti-yoga, haha-yoga, jñāna-yoga, karma-yoga, nāda-yoga, rāja-yoga).

En aquesta reunió, finalment, també es revisaran les decisions preses sobre els termes estudiats en la reunió anterior, dels àmbits de les matemàtiques i l’astrofísica.

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre aquesta terminologia, o si sou experts en alguns d’aquests àmbits, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.