El TERMCAT publica la infografia Els noms catalans dels cicàdids

Es publica Els noms catalans dels cicàdids

Cada cosa al seu temps...i a l’estiu, cigales. Aquest any, des del TERMCAT, hem volgut acompanyar l’arribada de les cigales amb la publicació d’una infografia interactiva que recull per primera vegada els noms comuns de les espècies i subespècies de cigales (anomenades també xitxarres o fet-fets) que es poden trobar a Catalunya i en zones properes.

En concret, s’hi difonen 19 denominacions catalanes, amb els corresponents noms científics, de les espècies i subespècies que es poden trobar a Catalunya i en zones geogràfiques properes (per exemple, cigala negra, cigala de l’olivera, cigalella alacurta, cigalella culprima, cigalella argentada, brunzidora sigil·lada, brunzidora cotonosa, etc.). Els noms de les espècies es presenten agrupats, d’acord amb la classificació taxonòmica de la família dels cicàdids, en subfamílies i gèneres que s’identifiquen per mitjà d’una escala de colors. La infografia inclou enllaços a les fitxes del Cercaterm on es pot consultar la informació terminològica disponible de cadascuna de les espècies.

Els noms catalans de les cigales han estat fixats en el marc del treball dut a terme per la Comissió per a la Nomenclatura Catalana de les Cigales, constituïda pels especialistes Pere Pons, Josep Maria Bas, Carles Tobella, Roger Puig-Gironès, Marc Fusellas, Rafael Carbonell, Daniel Espejo i David Funosas. Totes les denominacions catalanes han estat aprovades pel Consell Supervisor del TERMCAT, amb el consens dels experts implicats. Tots ells estan vinculats al portal web Cicada.cat: els Cicadidae a Catalunya, una iniciativa del Grup de Recerca en Biologia Animal de la Universitat de Girona que impulsa el coneixement i la divulgació de la biologia de les cigales.

Amb aquesta infografia esperem contribuir a la difusió de la terminologia catalana d’aquest àmbit del coneixement. El material s’afegeix al cada dia més nombrós conjunt de productes multimèdia que, en formats ben diversos (infografies, interactius, relats visuals, vídeos...), ofereix el TERMCAT des de la seva pàgina web amb la voluntat de difondre de la manera més atractiva possible la terminologia dels diferents sectors d’especialitat.