Publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya més d’un centenar de termes nous

imatge del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Han sortit publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 8273, del 17 de novembre de 2020) 119 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT durant el primer semestre de 2020.

Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats a la l’alimentació, la mobilitat, les arts gràfiques i el turisme.

Pel que fa a l’apartat d’alimentació, conté una trentena de termes relacionats amb les tendències alimentàries: alimentació de debò o alimentació de veres, apivegetarianisme, crudivegetarianisme, crudivorisme, flexivegetarianisme o flexitarianisme, friganisme, dieta paleolítica o paleodieta, etc.

L’apartat de mobilitat conté una quarantena de termes relatius a combustibles alternatius (biocombustible, biodièsel, bioetanol, gas natural liquat, gasoil baix en sofre), vehicles (vehicle bicombustible, vehicle dual, conducció a vela, circulació en comboi) i sistemes de recàrrega (estació de recàrrega elèctrica o electrolinera, estació de recàrrega de gas o gasinera, estació de recàrrega d’hidrogen o hidrogenera).

També cal destacar els termes dels àmbits de les arts gràfiques (categoria tipogràfica, estil de lletra, font, format de font, lletra tipogràfica); el turisme (fructiturisme o turisme de la fruita, oleoturisme o turisme de l’oli, pesca turística o pescaturisme); la salut (covid-19 o COVID-19, SARS-CoV-2 o virus de la covid-19); l’economia i l’empresa (preu virtual o preu a l’ombra, deslocalització interior, relocalització) i la informàtica (flops, teraflops, yottaflops).

Les fitxes completes de tots aquests termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm. Els termes d’alimentació formen part també del Diccionari de tendències alimentàries, i els de mobilitat, del Diccionari de mobilitat sostenible, tots dos també al web del TERMCAT.

El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans.