Nous termes en estudi al Consell Supervisor (04/10/2021)

imatge d'una reunió del Consell Supervisor

Aquest dilluns, 4 d’octubre, es torna a reunir el Consell Supervisor. En aquesta reunió, a banda de revisar les decisions preses en la reunió anterior, sobre les denominacions dels grans nombres en català, s’estudiaran termes d’esports.

Termes de bàsquet

Es valoraran diverses propostes catalanes fetes pels oients de Catalunya Ràdio per a designar alguns termes de l’àmbit del bàsquet coneguts habitualment amb formes manllevades d’altres llengües. Les propostes s’han plantejat, prèviament, a la Federació Catalana de Basquet.

alley-oop
Jugada ofensiva consistent en la suma d'una passada elevada molt a prop de la cistella contrària i l'acció d'un company d'equip de saltar per agafar la pilota a l'aire i encistellar, sovint amb una esmaixada, abans de tornar a caure a terra.
Nota: L'alley-oop requereix una gran coordinació entre els dos jugadors que l'executen i molta força física i capacitat de salt del jugador que l'acaba.

Propostes plantejades: alley-oop; al·leiup; àpali; ascensor; bola que vola; mat al vol; tir al vol; passada elevada per a esmaixada; pont aeri

Termes relacionats:

alley-oop contra tauler: Alley-oop en què la passada inicial es fa rebotar intencionadament contra el tauler amb l’objectiu que el company d'equip agafi el rebot a l’aire i encistelli abans de tocar a terra.

self-alley-oop: Alley-oop contra tauler en què un mateix jugador fa rebotar la pilota contra el tauler intencionadament i agafa el rebot a l’aire per intentar encistellar abans de tocar a terra.

palomero
Jugador que se situa en una posició avançada en el camp de joc o la pista de joc, generalment desentenent-se de la defensa, per poder culminar ràpidament una possible jugada de contraatac.
Nota: Aquesta posició és coneguda sobretot en futbol i bàsquet, tot i que es pot trobar en qualsevol esport de pilota en què també hi hagi una àrea defensiva al voltant de la zona de puntuació (per exemple, el futbol sala, l’handbol o l’hoquei).

Propostes plantejades: acampat | acampada; despenjat | despenjada; esquirol; llepacèrcols; palomero | palomera

Terme d’esports d’aventura

barranquisme; descens de barrancs
Esport d'aventura consistent a seguir el curs d'un riu o un torrent a través d'un barranc, combinant la natació, l'escalada i l'espeleologia per salvar els obstacles naturals de la ruta.

Proposta: Es valorarà, a iniciativa de la Federació Catalana d’Espeleologia, la possibilitat d’acceptar la forma descens de canyons com a sinònima de les formes normatives barranquisme i descens de barrancs.

Altres esports

parkour
Esport que consisteix a desplaçar-se d'un punt a un altre superant de la manera més eficient possible els obstacles que es troben pel camí sense l'ajuda de cap instrument, valent-se únicament de l'agilitat i la força física.
Nota: Els obstacles que cal superar en el parkour són, principalment, tanques, baranes, murs, arbres o espais buits (per exemple, caixes d'escala o, més rarament, la separació entre edificis). Tot i que el més habitual és practicar-lo en entorns urbans també es fa en entorns naturals o en gimnasos

Propostes plantejades: art del desplaçament, parkour, parkur, parcur, ADD, AD, PK. PKR

traceur | traceuse
Persona que practica el parkour.

Propostes plantejades: parkourista, parkurista, parcurista, traceur | traceuse, traçador | traçadora

freerunning
Modalitat de parkour en què es dona prioritat a l'expressió personal i la bellesa del moviment per damunt de la velocitat i l'eficàcia.

Propostes plantejades: freerunning, carrera lliure, cursa lliure, parkour lliure, parkour acrobàtic, parkour artístic

freerunner
Persona que practica el freerunning. 

Propostes plantejades: freerunner, corredor lliure | corredora lliure, parkourista, traceur | traceuse, traçador | traçadora

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre algun d’aquests temes, o si sou experts en les matèries objecte d’estudi, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.