Actualització de la Neoloteca i el Cercaterm (29/05/2023)

imatge al·legòrica

La darrera actualització de la Neoloteca i el Cercaterm incorpora les novetats següents:

Termes normalitzats nous a la Neoloteca i el Cercaterm

—45 termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT, corresponents als àmbits del turisme (per exemple, allotjament d’hospitalitat o sofà de franc, glàmpling i turistització), el dret (per exemple, criminalística, ciències forenses i comptabilitat forense) i els audiovisuals (plataforma, vídeo a la carta i televisió a la carta), entre d’altres.

Els termes nous es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Neoloteca.

Productes terminològics nous al Cercaterm

—Els termes continguts a la norma UNE-ISO 30300:2021 Informació i documentació. Gestió de documents. Conceptes fonamentals i vocabulari. El TERMCAT ha fet la versió catalana d’aquesta norma amb l’assessorament d’especialistes del Servei de Suport al Sistema d'Arxius de Catalunya de la Generalitat de Catalunya. Es tracta de 70 termes amb denominació en català, equivalents en castellà, francès i anglès, i definicions. (Per exemple, descripció arxivística i document fidedigne.)

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Actualització de la Terminologia de fires i congressos, elaborada pel TERMCAT en col·laboració amb el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme i amb professionals de gran experiència en l’àmbit, i publicada l’any 2004. Ara el diccionari recull 237 termes relatius a l’organització, la gestió i el desenvolupament de les activitats firals i els congressos i altres reunions. Cada entrada del diccionari conté la denominació en català, equivalents en castellà, francès, portuguès, anglès i, en alguns casos, alemany, definicions i notes complementàries. (Per exemple, estand portàtil i interpretació d’enllaç.)

—Actualització de la Terminologia dels instruments musicals, elaborada pel TERMCAT en col·laboració amb l’Amical Wikimedia, l’Escola Superior de Música de Catalunya i el Museu de la Música de Barcelona l’any 2015. En aquesta nova edició s’hi ha afegit terminologia relativa al violoncel. Ara el diccionari conté 387 termes, amb denominació en català, equivalents en castellà, francès i anglès i, sovint, en italià, i definició. (Per exemple, corretja i pica.)

Termes puntuals nous o actualitzats

—69 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

  • 56 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, aparença de personatge, en Audiovisuals, i col·lapsar, en Ciències de la Terra.)
  • 13 de nous elaborats per una altra àrea de recerca terminològica del TERMCAT, amb motiu de buits terminològics detectats. (Per exemple, panspèrmia.)

Els termes nous o actualitzats es poden consultar a l’apartat “Noves incorporacions” de la Consulteca.

Aplicació de modificacions puntuals

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments fets des de l’Optimot i pels nostres usuaris. Per exemple, s’ha escrit correctament quilowatt (en comptes de *quilovat), que és sinònim de kilowatt, d’acord amb el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans.