S’actualitzen el Diccionari dels ocells del món i els Criteris per a la denominació catalana d’ocells

imatge de la capçalera del diccionari

El TERMCAT publica en línia una actualització del Diccionari dels ocells del món, elaborat per l’Institut Català d’Ornitologia, la Fundació Barcelona Zoo i el TERMCAT. En aquesta nova edició del diccionari s’ha revisat i actualitzat la classificació taxonòmica i tota la nomenclatura del diccionari d’acord amb els canvis recollits en la setena edició de l’obra Handbook of the Birds of the World and BirdLife International Digital Checklist of the Birds of the World, publicada el desembre de 2022.

Aquesta actualització ha comportat l’ampliació de l’arbre de camp del diccionari amb tres noves famílies d’ocells (psitacúlids, paradoxornítids i alcipeids), la incorporació de noves espècies, com ara boscaler de Buru, boscaler de Pryer, ocell de tempesta de Townsend, sit dels iungues o tapacul de Tatamà, entre d’altres, i l’aplicació de canvis en gairebé un miler d’entrades.

La revisió de l’obra s’ha dut a terme gràcies a l’impuls i la col·laboració de l’equip d’especialistes format per Raül Aymí, Rafel Cebrian († 2021), Jordi Clavell, Ponç Feliu, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, agrupats en la Comissió dels Noms dels Ocells en Català (CNOC).

L’obra actual presenta 11.200 fitxes terminològiques relatives a les espècies d’ocells de tot el món, classificades en 36 ordres i 246 famílies, que recullen les denominacions en català, els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany, i els noms científics de cada espècie. El diccionari també inclou notes amb informació complementària sobre els termes i més de 500 il·lustracions. Com a novetat, aquesta actualització també recull en nota la informació sobre els canvis produïts darrerament en espècies que, arran dels estudis genètics, han passat a ser considerades subespècies d’una espècie principal. És el cas, per exemple, de aligot d’Archer (Buteo augur archeri), subespècie de aligot augur (Buteo augur), òliba de les Tanimbar (Tyto novaehollandiae sororcula), subespècie de òliba australiana (Tyto novaehollandiae) o xanca d’Alta Floresta (Hylopezus macularius whittakeri), subespècie de xanca maculada (Hylopezus macularius).

Criteris per a la denominació d'ocellsJuntament amb el diccionari, també s’han actualitzat els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, elaborats i publicats inicialment el 2016 pel TERMCAT, amb la col·laboració de la CNOC, i aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT, l’òrgan encarregat de la fixació dels nous termes catalans necessaris per al desenvolupament dels llenguatges d’especialitat. En aquesta nova edició, a més dels continguts tractats en la publicació inicial, s’han ampliat els criteris relacionats amb alguns elements que caracteritzen l’estructura dels noms dels ocells, com ara  la referència al color, o les denominacions creades a partir de noms científics procedents d’un nom vernacle, i s’han inclòs nous exemples que il·lustren les característiques de les denominacions i els diferents tipus de formació que les regeixen.

El Diccionari dels ocells del món forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix més de 170 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.