Publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya un centenar de termes nous

imatge al·legòrica

Han sortit publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 9034, del 31 d’octubre de 2023) 99 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT durant el primer quadrimestre del 2023.

Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats a les ciències de la vida, les ciències de la salut, el turisme, el dret i el medi ambient.

L’apartat de ciències de la vida conté, concretament, 28 termes nous relacionats sobretot amb la bioquímica (amina biogènica o amina biògena, biotoxina o toxina marina, estanol, estanol vegetal, neurotoxicitat, etc.), la biologia cel·lular (genotoxicitat) i la microbiologia (bacil piociànic, brucel·la, criptosporidi, etc.). La majoria de termes d’aquesta secció, i de les seccions de ciències de la salut i medi ambient, formen part del Diccionari de seguretat alimentària, elaborat pel Departament de Salut i el TERMCAT amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

L’apartat de ciències de la salut conté, concretament, 11 termes relacionats amb intoxicacions (ciguatera) i amb malalties infeccioses i parasitàries (anisakiosi, brucel·losi, campilobacteriosi, tricuriosi, etc.).

El grup de turisme conté 16 termes (allotjament d’hospitalitat o sofà de franc, cap de sala com a sinònim de maître, glàmping, spa, vacances a casa, venda millorada, etc.), tots procedents del Diccionari de turisme, elaborat pel TERMCAT i el Departament d'Empresa i Treball amb el suport del Govern d'Andorra.

Pel que fa a l’apartat de dret, conté 11 termes relacionats sobretot amb la criminalística, la disciplina que estudia les proves i els indicis d'un fet delictiu a fi d'establir totes les dades possibles relatives a l'autor, a les circumstàncies en què s'ha produït i a la víctima (criminalística, criminalística de camp, criminalística de laboratori, ciències forenses, peritatge forense, etc.). Relacionats també amb la criminalística s’han normalitzat termes d’altres disciplines, com ara la informàtica (informàtica forense), l’empresa (auditoria forense, comptabilitat forense, etc.) o la lingüística (lingüística forense).

Finalment, també s’han normalitzat termes d’audiovisuals (vídeo a la carta o vídeo a demanda, plataforma, etc.), indústria alimentària (aroma, contaminant de procés, migració, zona de perill) i medi ambient (contaminant orgànic persistent, ecotoxicitat, immissió, microplàstic, etc.).

Les fitxes completes de tots aquests termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans.