Back to top
arrendament amb finalitats de conservació del patrimoni natural arrendament amb finalitats de conservació del patrimoni natural

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  arrendament amb finalitats de conservació del patrimoni natural, n m
  • es  arrendamiento con finalidades de conservación del patrimonio natural

<Dret civil>

Definició
Contracte de conreu en virtut del qual la part propietària d'una finca rústica o la part titular d'un dret real sobre la finca la cedeix amb finalitats de conservació i de custòdia del patrimoni natural.

Nota

  • Àmbit: Catalunya
  • L'arrendament amb finalitats de conservació del patrimoni natural rep el tractament d'un contracte de conreu i, si les parts no convenen una altra cosa, se'ls aplica el règim de l'arrendament d'acord amb la legislació ambiental, urbanística o paisatgística corresponent.
    Aquest contracte es regeix principalment pel que han pactat les parts i, subsidiàriament, per les disposicions relatives a l'arrendament rústic de la Llei 1/2008, del 20 de febrer, de contractes de conreu, el règim de la qual és aplicable a tots els contractes de conreu, entenent com a tals, en sentit ampli, tots els contractes que tinguin per finalitat la cessió onerosa de l'aprofitament agrícola, ramader o forestal d'una finca rústica.
    En virtut de la Llei 1/2008, poden establir un contracte totes les persones amb capacitat per a contractar. Els titulars de drets limitats sobre la finca -usufructuaris, fiduciaris, reservistes o compradors a carta de gràcia, entre altres- també poden formalitzar contractes de conreu, per bé que, un cop extingit llur dret, el contracte subsisteix fins que finalitza el termini mínim establert per la Llei o per la pròrroga en curs.
    Aquests contractes, com els contractes de conreu, s'han de formalitzar per escrit, i qualsevol de les parts pot exigir en qualsevol moment a l'altra que el contracte es formalitzi íntegrament en un document públic, que hi consti una descripció de la finca objecte del contracte i, si escau, un inventari dels elements i dels drets vinculats a l'explotació que se cedeix i qualsevol altre aspecte necessari per a desenvolupar i executar adequadament el contracte.
    El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya va elaborar mitjançant la Resolució AAR/881/2009, del 30 de març, el model de contracte d'arrendament amb finalitats de conservació del patrimoni natural, on es consignen, entre altres aspectes, la durada, la renda anual i la relació de béns immobles afectats. Les parts contractants, a més, tenen l'obligació de comunicar al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural la formalització del contracte a l'efecte d'inscriure'l en el Registre Administratiu de Contractes de Conreu, regulat pel Decret 7/2010, del 26 de gener.
  • V. t.: arrendament per a pastures n m
  • V. t.: arrendament rústic n m
  • V. t.: boïga n f
  • V. t.: contracte d'eixermada n m
  • V. t.: contracte d'integració n m
  • V. t.: contracte de conreu n m
  • V. t.: masoveria n f
  • V. t.: parceria n f
  • V. t.: sòcita n f
  • V. t.: terratge n m