Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  finca servent, n f
  • ca  predi servent, n m sin. compl.
  • es  finca sirviente
  • es  predio sirviente

<Dret civil>

Definició
Finca que presta la servitud.

Nota

  • En virtut del dret real de servitud la finca servent es troba gravada de forma parcial a favor d'una altra, la finca dominant. Aquest gravamen pot consistir en l'atorgament d'un determinat ús de la finca o en la reducció de les facultats del titular de la finca servent, tal com disposa l'article 566-1.1 del Codi civil de Catalunya (a partir d'ara, CCCat).
    Les servituds es constitueixen per títol, atorgat de manera voluntària o forçosa. Les servituds forçoses només es poden establir amb el pagament previ d'una indemnització igual a la disminució del valor de la finca servent afectada pel pas i la canalització (excepte en els supòsits establerts per llei); la indemnització es redueix proporcionalment si els propietaris de la finca servent també la utilitzen o obtenen algun benefici de les obres executades. Els propietaris de la finca dominant han d'indemnitzar els de la finca servent pels perjudicis que causi la servitud (art. 566-10 CCCat).
    Poden constituir la servitud els propietaris de la finca dominant o la finca servent (o els titulars de drets possessoris sobre aquestes). En tot cas, s'exerceixen de la manera més adequada per a obtenir la utilitat de la finca dominant, però tenint en compte també que sigui la manera menys incòmoda i lesiva per a la finca servent. En el cas que aquest gravamen sigui excessivament carregós i incòmode, els propietaris de la finca servent podran exigir, a càrrec seu, les modificacions que creguin adequades, sempre que no en redueixin el valor o la utilitat.
    Pel que fa al contingut accessori de la servitud, les obres i les activitat necessàries per a establir-la i conservar-la són a càrrec del titular, si no es pacta altra cosa; però els propietaris de la finca servent han de tolerar-ne l'ocupació parcial perquè aquestes es puguin desenvolupar. D'altra banda, els propietaris de la finca servent no poden fer cap obra que perjudiqui o dificulti l'exercici de la servitud (art. 566-6.3 CCCat).
    En el cas que els propietaris de la finca servent obtinguin utilitat efectiva de la servitud, han de contribuir proporcionalment a les despeses d'establiment i conservació, si no es pacta altra cosa (art. 566-6.2 CCCat).
    La servitud s'extingeix per les causes que estableix l'article 566-11 del CCCat, entre les quals hi ha les següents: per la manca d'ús de la servitud durant deu anys, per la pèrdua de la finca dominant o servent, així com per certes modificacions de les finques, que poden dur a l'extinció de la servitud respecte de la part que no reporti utilitat (art. 566-12 CCCat).
  • V. t.: finca dominant n f