Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

embellir - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  embellir, v tr
  • es  embellecer
  • fr  parer

Definició
Suprimir les parts no utilitzades d'una carn, d'una peça d'aviram, d'un peix o d'unes hortalisses en el moment de la seva preparació. L'embelliment facilita o permet les operacions següents: embellir hortalisses, particularment les patates, les pastanagues i els naps, permet tallar-los en bastonets, daus, tornejar-los, etc. L'embelliment d'una peça d'aviram, segona operació de la preparació, prepara la peça per buidar-la. L'embelliment d'una carn per rostir comprèn l'extirpació dels nervis i dels greixos excedents, però igualment l'encordillat eventual i la decoració. Permet també de quartejar certs trossos: el turnedó, per exemple, se separa en el filet i s'embelleix en viu. Al final de la preparació, l'embelliment afavoreix la presentació de certes preparacions. Embellir un pastís és igualar les extremitats o els contorns; embellir ous escalfats és desbarbar-los perquè siguin ben rodons abans de preparar-los.

Nota

  • Vegeu: vestir i buidar.