Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

garota - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  garota, n f
  • ca  eriçó de mar, n m sin. compl.
  • ca  garoina, n f sin. compl.
  • es  erizo de mar
  • fr  oursin

Definició
Marisc de forma globosa més o menys aplanada, mancat de braços i recobert de punxes. És de colors foscos, des d'un moreno rogenc fins a un verd terrós fosc, passant per un vermell violaci i de vegades rosat. Pot mesurar fins a 15 cm, punxes incloses. Les seves oueres o glàndules genitals (cinc, en forma d'estrella) és el que mengem de les garotes. De color groc ataronjat, en les femelles, i més fines i blanquinoses en els mascles. Aquestes oueres són la part comestible normal, però hi ha qui s'ho menja tot. La seva distribució vertical és molt ampla i arriba a fons de fins a 2.500 m. A l'Empordà els mengem crus, que és la manera d'assaborir-los millor, però en certs llocs els fan com els ous passats per aigua. En truita es consideren un menjar esplèndid, també milloren plats i sopes de peix i es fan salses en què les garotes són l'element principal. La seva temporada és febrer, març i abril. A l'estiu no s'han de consumir. La pesca i venda d'aquestes bèsties són prohibides de maig a setembre. No hi ha cap marisc que sintetitzi el mar de manera tan perfecta com la garota, consumida en el seu temps.