Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

calendari - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  calendari, n m
  • es  calendario
  • fr  calendrier

Definició
Inventari de plats cuinats i de pastissos preparats tradicionalment amb ocasió d'una festa, gairebé sempre religiosa, o en els esdeveniments que assenyalen el ritme de la vida rural (veremes, segades, etc.). Alguns cuiners, acusadament folkloristes com el nostre irrepetible Ignasi Domènech, han dedicat receptes molt documentades de plats tradicionals en les seves obres. Aquests plats tenen en comú dues particularitats: un valor alimentari excepcional (per trencar uns àpats ordinaris, frugals i poc variats), i, sobretot, una significació màgica o simbòlica. Els plats propis de cada festivitat i de cada mes són: Any Nou, neules, fruites i torrons amb vi dolç; Dijous Gras, truites amb botifarres de sang i blanques, cassola a la urgellesa o peuada empordanesa, coques de llardons; Sant Josep, crema catalana cremada; Dimecres de Cendra, truita amb espinacs, bunyols de bacallà, d'arengades, de rap, de figues, de prunes, etc. Diumenge de Rams i Setmana Santa, panadons amb panses, espinacs i pinyons, la popular mona i el xai de Pasqua rostit; Ascensió del Senyor, pollastre amb salsa a la catalana, llom a la llauna amb bolets; Sant Joan i Sant Pere, coca amb fruites confitades i pinyons; divendres de Quaresma, olla de mongetes, patates, espinacs i congre sec; Sant Jaume, gelats; festa de l'Assumpció de Maria, pans amb confits per a beneir, coques ensucrades; la Mercè, dinar de Festa Major; octubre, confitures, croquetes de Santa Teresa; novembre, diada de Tots Sants; Castanyada, panellets; desembre (per Sant Tomàs agafa el porc pel nas), gall dindi, canelons, vedell rostit, escudella imperial, xai rostit, conill, pollastre, capó, perdius, ànec, oca, llagosta, i vins, xampany, licors, etc.