Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

liofilitzar - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  liofilitzar, v tr
  • ca  criodeshidratar, v tr sin. compl.
  • es  liofilizar
  • fr  lyophiliser

Definició
Conservar a través de la deshidratació pel fred. El tractament dels gèneres comporta tres etapes successives: una sobrecongelació clàssica, després un escalfament al buit del producte sobrecongelat, per a realitzar-ne la sublimació (l'aigua de constitució passa directament de l'estat de glaç al de vapor sense retrobar l'estat líquid), i finalment un escalfament terminal ràpid per a eliminar l'aigua residual. Un aliment sòlid liofilitzat esdevé extremadament lleuger, ja que no conté més d'un 2% de l'aigua inicial, però conserva el seu volum, la seva estructura cel·lular i la seva forma, cosa que permet una rehidratació ràpida i regular. Les qualitats nutritives i organolèptiques són, llavors, pràcticament les mateixes de l'aliment fresc. La liofilització és un procediment costós, i sols s'utilitza per als productes de qualitat. Els millors resultats s'obtenen amb els líquids i els gèneres de mida petita. El cafè és el principal producte liofilitzat, però també hi ha altres productes que es conserven així.