Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

mandonguilla - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  mandonguilla, n f
  • ca  pilota, n f sin. compl.
  • ca  pilotilla, n f sin. compl.
  • es  albóndiga
  • es  albondiguilla
  • fr  boulette
  • fr  quenelle

Definició
Bola de carn o de peix capolada molt finament, treballada amb molla de pa i remullada amb llet, ous batuts, alls, julivert i espècies. Les mandonguilles es preparen per a coure-les arrebossades a l'anglesa (farina, ou i pa ratllat) o simplement enfarinades. Es poden fregir, saltar o bullir amb algun brou de carn si són de carn, o amb fumet si són de peix. En els dos casos s'afegeixen al plat a què vagin destinades: amb salsa (sèpia, calamar, peix, etc.) o simplement en un estofat de patates, pèsols, etc. Segons la mida que fan, van de base d'un plat de resistència o de guarnició d'una sopa, d'una carn, d'una peça d'aviram o d'un peix (en aquest últim cas les mandonguilles seran de peix o de marisc). Per a les que es fan de carn s'utilitzen indistintament el vedell i el porc, però surten amb una textura millor si es barregen les dues carns. També se'n fan amb altres carns. Una vegada feta la preparació, la carn picada es passa ràpidament; per tant, si no es cou per consumir-la el mateix dia, és millor congelar-la per a una altra ocasió.