Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

nou moscada - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  nou moscada, n f
  • es  nuez moscada

Definició
Llavor sense clova de la Myristica fragrans, arbre de les Moluques, arxipèlag d'Indonèsia. Aquestes illes van ser anomenades illes de les espècies pels seus descobridors, per la seva gran producció, sobretot de nou moscada, que continua en l'actualitat. El fruit és una baia carnosa, de color blanc rosat i de la mida d'un albercoc. A sota de la clova hi ha un segon embolcall, de color roig, que es torna groc quan s'asseca; és l'anomenat macís, que és la part del fruit més apreciada a la cuina. A sota del macís hi ha un altre embolcall que recobreix una sola ametlla, la nou moscada, semblant a un ou estriat exteriorment, i de color terrós sobre un fons més clar. L'olor i el sabor del macís i de la nou moscada són agradablement aromàtics, i recorden els de l'almesc. Sempre s'utilitza ratllada i es conserva en un flascó hermètic. Per regla general, és una espècie que no suporta el veïnatge d'altres espècies perfumades.

Nota

  • Vegeu: macís