Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

os - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  os, n m
  • es  hueso
  • fr  os

Definició
Peça dura i sòlida que constitueix l'esquelet, de vegades la carcassa, dels vertebrats. Els ossos estan fets d'una substància cartilaginosa impregnada de sal calcària. Bullits, donen una gelatina indispensable per a la textura melosa i la sapidesa d'alguns fons de cocció. Generalment, els ossos capolats, de vegades enrossits al forn i aromatitzats amb herbes, serveixen per a preparar fons de salses. Nombroses peces de carnisseria es cuinen amb el seu os: les costelles de xai, de porc i de vedell (entrecot), així com la cuixa i l'espatlla de xai. De vegades exigeixen una preparació: separació, escurçament, etc. Quan se serveix es pot adornar amb un mànec, un paper d'alumini o un altre paper treballat.