Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

tamís - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  tamís, n m
  • es  tamiz
  • fr  tamis

Definició
Utensili format per dos cercles de fusta que encaixen l'un dins l'altre i mantenen tibant una tela de seda, de crina o de niló, o bé una tela metàl·lica estanyada de malla més o menys grossa. Els tamisos tèxtils s'empren per a passar-hi la farina o el sucre glaç, amb la finalitat d'eliminar-ne els grumolls i obtenir una matèria pulverulenta fina i homogènia. Els tamisos metàl·lics serveixen per a colar un farciment, un puré de fruites, una melmelada, una hortalissa cuita, una preparació pastosa, una mantega composta, etc. i obtenir una preparació de textura fina o, si és necessari, reduir a puré uns elements cuits (patates, espinacs) o crus (maduixots). Generalment s'utilitza una mà de morter de fusta per a empènyer la preparació a través del tamís.