Back to top
  • ca  NDVI, n m
  • ca  índex de vegetació de diferència normalitzada, n m sin. compl.
  • es  NDVI
  • es  índice de vegetación de diferencia normalizada sin. compl.
  • en  NDVI
  • en  normalized difference vegetation index sin. compl.

Teledetecció > Índex de vegetació, neu i aigua

Definició
Índex de vegetació emprat en la mesura del vigor de la vegetació a partir de la reflectància en la regió espectral del vermell i de l'IRp.

Es tracta de l'índex de vegetació més emprat en teledetecció de la vegetació de les darreres dècades.

Es calcula:
NDVI = (ρIRp − ρR)/(ρIRp + ρR),
on ρIRp és la reflectància a la regió espectral de l'IRp i ρR és la reflectància a la regió espectral del vermell.

Un aspecte interessant d'aquest índex enfront de l'RVI és que pren valors entre -1 i 1, la qual cosa en facilita notablement la interpretació. Valors de l'NDVI superiors a 0.3 corresponen a vegetació activa (amb més vigor de la vegetació com més proper a 1 és el valor obtingut); entre 0.2 i 0.1 corresponen a sòls; entre 0.1 i negatius solen correspondre a aigua; valors negatius a l'entorn de -0.2 corresponen a núvols i neu.

Aquest índex ha estat usat per a estimar un gran nombre de variables: el LAI, el flux net de CO2, la radiació fotosintèticament activa absorbida per la planta, la productivitat neta de la vegetació, el contingut de clorofil·la, la dinàmica fenològica, l'evapotranspiració potencial o la quantitat de pluja rebuda per la coberta vegetal, tot i que les correlacions són variables segons les situacions i, en especial, empitjoren quan la biomassa és molt alta (saturació de l'índex).

Les aplicacions més habituals de l'NDVI són el seguiment de les condicions de la coberta vegetal a escala global: els estudis de desforestació, de desertització i de detecció d'incendis; la caracterització de biomes a escala global; la prevenció de sequeres, i el risc d'incendis forestals a partir de l'anàlisi de sèries multitemporals.

NDVI és l'acrònim de normalized difference vegetation index ('índex de vegetació de diferència normalitzada').

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6