Back to top

Glossari de sabors del món

Presentació

Glossari de sabors del món - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2019
Amb la col·laboració de: Consorci per a la Normalització Lingüística. Centre de Normalització Lingüística L’Heura

 

El Glossari de sabors del món és un recull terminològic de 83 termes treballats amb motiu de les diverses edicions (2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2018 i 2019) de la mostra Els sabors del món. Els sabors del món és una mostra gastronòmica en què es pretén donar a conèixer productes alimentaris i elaboracions culinàries de les diverses cultures que conviuen al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet. Els objectius últims de la mostra són la promoció del comerç local, la cohesió social i el foment del català com a llengua comuna.

Els sabors del món és una iniciativa de l’Associació de Comerciants i Professionals de Fondo Comerç, que a partir de 2017 va començar a organitzar l’Agrupació del Comerç i la Indústria de Santa Coloma de Gramenet. Compta amb la col·laboració del CNL L’Heura, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Universitat de Barcelona.

En aquest glossari hi trobareu tant productes alimentaris (verdures, fruites, begudes, pans) com elaboracions gastronòmiques (aperitius, plats a base de carn o de peix, salses, dolços i postres) d’arreu del món: productes i elaboracions de la cuina xinesa, japonesa, coreana, índia, armènia, turca, de tot l’Orient Mitjà, del Pròxim Orient, del Magrib, de l’Àfrica occidental o de l’Amèrica Central i del Sud.

Una part dels termes que inclou el Glossari de sabors del món són termes normalitzats, és a dir, aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT, l’organisme encarregat de la normalització de la terminologia catalana. Es tracta, sobretot, de noms de productes vegetals: banana mascle, cogombre tropical, col xinesa, enciam espàrrec, fònio, etc.

Cada fitxa conté la denominació en català, equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, àrea temàtica, definició i, sovint, notes. Aquest recull està concebut com a projecte obert, perquè l’anem completant, tant pel que fa a la informació dels termes que ja conté com, si escau, a la incorporació de nous termes procedents de les successives edicions de la mostra.

Des de la pestanya "Consulta de termes", es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés a la llista temàtica de les denominacions en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta", en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball

 

Autoria i edició:

TERMCAT

  

Amb la col·laboració de:

Logo CPNL

 

Si heu de fer referència a aquest glossari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Glossari de sabors del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/201/>

 

Darrera actualització: 27-02-2020