Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

Glossari de sabors del món

Glossari de sabors del món - Presentación

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2022
Amb la col·laboració de: Consorci per a la Normalització Lingüística. Centre de Normalització Lingüística L’Heura

 

El Glossari de sabors del món és un recull terminològic de 106 termes relatius a productes alimentaris (verdures, fruites, begudes, pans) i elaboracions gastronòmiques (aperitius, plats a base de carn o de peix, condiments, dolços i postres) d’arreu del món: productes i elaboracions de la cuina xinesa, japonesa, coreana, índia, armènia, turca, de tot l’Orient Mitjà, del Pròxim Orient, del Magrib, de l’Àfrica occidental o de l’Amèrica Central i del Sud.

L’origen del glossari són els termes treballats amb motiu de les diverses edicions de la mostra Sabors del món, que es duu a terme des de l’any 2012 i ofereix la possibilitat de conèixer productes alimentaris i elaboracions culinàries de les diverses cultures que conviuen al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet. Els objectius de la mostra són la promoció del comerç local, la cohesió social i el foment del català com a llengua comuna.

Sabors del món va ser organitzada per l’Associació de Comerciants i Professionals de Fondo Comerç; a partir de 2017, per l’Agrupació del Comerç i la Indústria de Santa Coloma de Gramenet, i actualment pel Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme, a través del projecte Viu el Fondo, en col·laboració amb l’àrea de Promoció de la Ciutat i Turisme, de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Va comptar des de l’inici amb la col·laboració del CNL L’Heura, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Universitat de Barcelona.

Més enllà de la mostra que el va originar, el Glossari de sabors del món continua alimentant-se amb la incorporació de nous termes, ja que està concebut com a projecte obert. Cada fitxa conté la denominació en català, equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, àrea temàtica, definició i, sovint, notes.

Una part dels termes que inclou el Glossari de sabors del món són termes normalitzats, és a dir, aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT, l’organisme encarregat de la normalització de la terminologia catalana. Es tracta, sobretot, de noms de productes vegetals: banana mascle, cogombre tropical, col xinesa, enciam espàrrec, fònio, etc.

Des de la pestanya "Consulta de termes", es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés a la llista temàtica de les denominacions en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta", en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball

 

Autoria i edició:

TERMCAT

  

Amb la col·laboració de:

Logo CPNL

 

Citació bibliogràfica recomanada:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Glossari de sabors del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/201/>

 

Última actualización: 05-04-2024