Back to top

Terminologia del ioga - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2019

 

El ioga és una disciplina mil·lenària que va néixer a l’Índia. Actualment, el coneixement i la pràctica del ioga tenen una àmplia difusió a casa nostra i a la resta de països de tot el món. En conseqüència, la terminologia utilitzada en aquest àmbit s’ha estès també ràpidament i ha pres un caràcter divulgatiu que en molts casos ha generat dubtes i imprecisions a l’hora d’establir les formes adequades per a referir-se als diferents conceptes de la disciplina.

Per aquest motiu el TERMCAT ha considerat necessari elaborar un recull dels termes més habituals que fan servir els practicants de ioga que determini quina és la forma catalana més adequada per a cada terme, seguint uns criteris lingüístics, terminològics i d’ús validats pel Consell Supervisor del TERMCAT. La llengua de referència i de partida de la major part de termes ha estat el sànscrit; i per això ha calgut establir els criteris de transliteració, en primer lloc, i de transcripció i adaptació al català, en segon lloc, sempre amb rigor i la màxima fidelitat a la llengua d’origen. Amb aquests criteris es pretén també donar arguments que puguin servir de pauta per a la transcripció al català de termes d’altres àmbits d'especialitat que també procedeixin del sànscrit.

El diccionari recull un centenar de termes classificats en diferents àrees temàtiques: conceptes generals, tipus de ioga, àssanes, txakres, pranaiama, nadis, bandhes, kriàs i mudràs. El diccionari conté també imatges dels àssanes o postures més habituals que s’hi recullen. Complementàriament també es poden consultar aquestes imatges en una infografia interactiva. Les imatges estan creades a partir de fotografies cedides per Jordi Morel, l’assessor científic del diccionari.

Cada entrada presenta la denominació o denominacions catalanes, la definició, els equivalents en castellà, anglès i sànscrit amb la forma transliterada, i, en alguns casos, notes amb informació complementària o sobre l’etimologia dels termes.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball
Arbre de camp
Criteris sobre la denominació catalana de termes de ioga, establerts pel Consell Supervisor del TERMCAT
Infografia interactiva: Ioga: els àssanes principals

Ioga: els àssanes principals

 

Autoria i edició: 

TERMCAT

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia del ioga [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/278>

 

Darrera actualització: 26-06-2020