Actualització anual de la Terminologia de ciències de la salut

imatge de la capçalera del diccionari

El diccionari en línia Terminologia de ciències de la salut s’ha actualitzat amb la incorporació de nous termes dels àmbits de les malalties minoritàries, les vacunes, la seguretat alimentària i la salut cardiovascular.

Aquest diccionari, publicat inicialment el maig de 2015, s’actualitza anualment i aplega en un únic producte la terminologia procedent de 27 diccionaris relacionats amb les ciències mèdiques i farmacològiques elaborats pel TERMCAT o amb el seu assessorament, i amb el suport o coautoria, segons el cas, del Departament de Salut.

Concretament, aquesta obra conté dades terminològiques procedents dels diccionaris següents: Diccionari d’anatomia, Diccionari d’homeopatia, Diccionari d’immunologia, Diccionari d’infermeria, Diccionari d’oftalmologia, Diccionari d’otorrinolaringologia, Diccionari de bioètica, Diccionari de fisioteràpia, Diccionari de la COVID-19, Diccionari de neurociència, Diccionari de psiquiatria, Diccionari de recerca clínica de medicaments, Diccionari de seguretat alimentària, Diccionari de sinologia, Lèxic d’al·lèrgies, Lèxic de malalties minoritàries, Lèxic de proves de medicina nuclear, Lèxic de proves radiològiques, Terminologia de l’atenció a la salut mental i a les addiccions, Terminologia de l’atenció integrada, Terminologia de l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, Terminologia de la cronicitat, Terminologia de les malalties infeccioses, Terminologia de les vacunes, Terminologia del càncer, Terminologia de la salut cardiovascular i Vocabulari de la sida.

Amb aquesta actualització, la Terminologia de ciències de la salut ofereix de manera unitària la consulta d’unes 23.000 fitxes terminològiques, que inclouen la denominació en català, definició i, en molts casos, notes amb informació complementària. Les fitxes presenten equivalents en castellà, francès, anglès i, en alguns casos, en occità, alemany o portuguès. En algun dels diccionaris, les fitxes poden incloure equivalents en àrab, basc, gallec, italià o neerlandès. Igualment, algunes fitxes inclouen denominacions corresponents a la Terminologia Anatòmica i a altres nomenclatures científiques.

Es pot accedir al diccionari tant des de l’apartat de Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que recull també els vint-i-sis títols d’aquesta Terminologia de ciències de la salut, al costat de més d’un centenar de repertoris terminològics d’altres àmbits especialitzats, com des del portal Terminologia de ciències de la salut - DEMCAT. I, al Canal Salut, la pàgina de Serveis lingüístics recull també un enllaç al diccionari.