zinc
zinc
- ca zinc, n m
- es zinc, n m
- es cinc, n m var. ling.
- fr zinc, n m
- en zinc, n
- sbl Zn
Seguretat alimentària
Definition
Element químic metàl·lic de color blanc, brillant, llustrós i resistent a la corrosió, emprat per a recobrir objectes metàl·lics i fer aliatges i per a fabricar productes fitosanitaris i adobs agrícoles.
Note
- 1. Presència en el medi ambient: És força abundant a l'escorça terrestre com a component d'altres minerals, i també es troba en el medi ambient procedent d'aplicacions industrials. Es pot acumular en l'aire, el sòl i l'aigua i, consegüentment, en els cultius i els animals.
- 2. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, al consum de marisc amb closca, peix, carn vermella i ous, i, en menor grau, de llet i productes làctics, llegums i cereals.
- 4. Efectes en la salut humana: El zinc és un micronutrient essencial per a les persones. No s'acumula en l'organisme i la seva excreció és molt eficient, per la qual cosa és difícil que produeixi una intoxicació. No obstant això, si se n'ingereixen quantitats elevades pot produir trastorns gàstrics.