Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

zinc - Terminologia de ciències de la salut

Presentació
  • ca  zinc, n m
  • es  zinc, n m
  • es  cinc, n m var. ling.
  • fr  zinc, n m
  • en  zinc, n
  • sbl  Zn

Seguretat alimentària

Definició
Element químic metàl·lic de color blanc, brillant, llustrós i resistent a la corrosió, emprat per a recobrir objectes metàl·lics i fer aliatges i per a fabricar productes fitosanitaris i adobs agrícoles.

Nota

  • 1. Presència en el medi ambient: És força abundant a l'escorça terrestre com a component d'altres minerals, i també es troba en el medi ambient procedent d'aplicacions industrials. Es pot acumular en l'aire, el sòl i l'aigua i, consegüentment, en els cultius i els animals.
  • 2. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, al consum de marisc amb closca, peix, carn vermella i ous, i, en menor grau, de llet i productes làctics, llegums i cereals.
  • 4. Efectes en la salut humana: El zinc és un micronutrient essencial per a les persones. No s'acumula en l'organisme i la seva excreció és molt eficient, per la qual cosa és difícil que produeixi una intoxicació. No obstant això, si se n'ingereixen quantitats elevades pot produir trastorns gàstrics.