Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

Diccionari de seguretat alimentària

Presentation
taxa de conformitat taxa de conformitat

Anàlisi del risc

  • ca  taxa de conformitat, n f
  • es  tasa de conformidad, n f
  • fr  taux de conformité, n m
  • en  compliance rate, n

Anàlisi del risc

Definition
Indicador que permet mesurar el percentatge o la proporció de compliment d'un estàndard respecte del total de comprovacions realitzades.
taxa de letalitat taxa de letalitat

Anàlisi del risc

  • ca  taxa de letalitat, n f
  • es  tasa de letalidad, n f
  • fr  taux de létalité, n m
  • en  case-fatality rate, n

Anàlisi del risc

Definition
Taxa que expressa el nombre de morts en una població d'individus afectats per una malaltia, per unitat de temps.
tècnica analítica tècnica analítica

Anàlisi del risc

  • ca  tècnica analítica, n f
  • es  técnica analítica, n f
  • fr  technique d'analyse, n f
  • en  analytical technique, n

Anàlisi del risc

Definition
Conjunt de procediments i recursos destinats a establir la presència, la identitat, la concentració, la composició i la puresa d'una substància o d'un microorganisme.

Note

  • Són tècniques analítiques la cromatografia, l'espectrometria de masses, l'enzimoimmunoassaig sobre fase sòlida i la reacció en cadena per la polimerasa, entre d'altres.
tecnologia alimentària tecnologia alimentària

Conceptes generals

  • ca  tecnologia alimentària, n f
  • es  tecnología alimentaria, n f
  • fr  technologie alimentaire, n f
  • fr  technologie des aliments, n f
  • en  food technology, n

Conceptes generals

Definition
Tecnologia que permet aplicar el coneixement científic a objectius pràctics en una àrea d'especialitat de la producció alimentària, l'alimentació i la seguretat alimentària.
temperatura temperatura

Conceptes generals

  • ca  temperatura, n f
  • es  temperatura, n f
  • fr  température, n f
  • en  temperature, n

Conceptes generals

Definition
Magnitud física que indica el grau de calor d'un cos.

Note

  • 1. La temperatura en què es conserva o s'elabora un aliment en pot condicionar la vida útil.
  • 2. La temperatura, juntament amb l'activitat de l'aigua, el pH i l'oxigen, és un dels factors que més influeixen en l'estabilitat dels aliments.
termització termització

Conceptes generals

  • ca  termització, n f
  • es  termización, n f
  • fr  thermisation, n f
  • en  thermisation, n
  • en  thermization, n

Conceptes generals

Definition
Tractament tèrmic consistent a escalfar la llet crua durant 15 segons a una temperatura compresa entre 62ºC i 65ºC, generalment com a pas intermedi abans de la pasteurització o l'esterilització, amb l'objectiu d'estabilitzar-la.
test immunològic de flux lateral test immunològic de flux lateral

Anàlisi del risc

  • ca  prova de flux lateral, n f
  • ca  test immunològic de flux lateral, n m
  • ca  LFA, n m sigla
  • es  prueba de flujo lateral, n f
  • es  prueba de inmunoensayo de flujo lateral, n f
  • es  LFA, n f sigla
  • fr  test de flux latéral, n m
  • fr  LFA, n m sigla
  • en  lateral flow assay, n
  • en  lateral flow immunoassay test, n
  • en  LFA, n sigla

Anàlisi del risc

Definition
Tècnica analítica immunològica que es basa en la reacció bioquímica entre un antigen present en una mostra i l'anticòs que està adherit a la superfície d'una tira, generalment feta d'un material porós, utilitzada per a detectar la presència o l'absència d'una determinada substància en una mostra.

Note

  • 1. La prova de flux lateral és una tècnica comuna en els laboratoris de seguretat alimentària que permet detectar bacteris com la Listeria, l'Escherichia coli o la Salmonella en matèries primeres, en productes intermedis o en productes finals, entre d'altres aplicacions.
  • 2. La sigla LFA correspon a la denominació anglesa lateral flow assay ('assaig de flux lateral).
tipificació molecular tipificació molecular

Anàlisi del risc

  • ca  tipificació molecular, n f
  • es  tipificación molecular, n f
  • fr  typage moléculaire, n m
  • en  molecular typing, n

Anàlisi del risc

Definition
Tècnica de laboratori que permet caracteritzar els microorganismes a partir de la variació en el genotip o la presència o absència de gens específics.

Note

  • La tipificació molecular permet identificar els gens que aporten patogenicitat a un microorganisme, de manera que esdevé una eina útil per a estudiar quines soques de microorganismes patògens transmesos per aliments poden causar brots d'origen alimentari.
  • ca  títol, n m
  • es  título, n m
  • fr  titre, n m
  • en  titer, n
  • en  titre, n

Anàlisi del risc

Definition
Valor de la darrera dilució que dona una reacció positiva de detecció d'un anàlit en una successió de dilucions analitzades en ordre creixent de dilució.
toxicitat toxicitat

Anàlisi del risc

  • ca  toxicitat, n f
  • es  toxicidad, n f
  • fr  toxicité, n f
  • en  toxicity, n

Anàlisi del risc

Definition
Capacitat d'un agent químic o biològic de produir efectes adversos aguts o crònics i, fins i tot, la mort.

Note

  • La toxicitat depèn de diversos factors: la dosi, la durada, la via d'exposició, la forma i l'estructura de la substància química, i factors humans individuals.