Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

Diccionari de seguretat alimentària

Presentación
taxa de conformitat taxa de conformitat

Anàlisi del risc

  • ca  taxa de conformitat, n f
  • es  tasa de conformidad, n f
  • fr  taux de conformité, n m
  • en  compliance rate, n

Anàlisi del risc

Definición
Indicador que permet mesurar el percentatge o la proporció de compliment d'un estàndard respecte del total de comprovacions realitzades.
taxa de letalitat taxa de letalitat

Anàlisi del risc

  • ca  taxa de letalitat, n f
  • es  tasa de letalidad, n f
  • fr  taux de létalité, n m
  • en  case-fatality rate, n

Anàlisi del risc

Definición
Taxa que expressa el nombre de morts en una població d'individus afectats per una malaltia, per unitat de temps.
tècnica analítica tècnica analítica

Anàlisi del risc

  • ca  tècnica analítica, n f
  • es  técnica analítica, n f
  • fr  technique d'analyse, n f
  • en  analytical technique, n

Anàlisi del risc

Definición
Conjunt de procediments i recursos destinats a establir la presència, la identitat, la concentració, la composició i la puresa d'una substància o d'un microorganisme.

Nota

  • Són tècniques analítiques la cromatografia, l'espectrometria de masses, l'enzimoimmunoassaig sobre fase sòlida i la reacció en cadena per la polimerasa, entre d'altres.
tecnologia alimentària tecnologia alimentària

Conceptes generals

  • ca  tecnologia alimentària, n f
  • es  tecnología alimentaria, n f
  • fr  technologie alimentaire, n f
  • fr  technologie des aliments, n f
  • en  food technology, n

Conceptes generals

Definición
Tecnologia que permet aplicar el coneixement científic a objectius pràctics en una àrea d'especialitat de la producció alimentària, l'alimentació i la seguretat alimentària.
temperatura temperatura

Conceptes generals

  • ca  temperatura, n f
  • es  temperatura, n f
  • fr  température, n f
  • en  temperature, n

Conceptes generals

Definición
Magnitud física que indica el grau de calor d'un cos.

Nota

  • 1. La temperatura en què es conserva o s'elabora un aliment en pot condicionar la vida útil.
  • 2. La temperatura, juntament amb l'activitat de l'aigua, el pH i l'oxigen, és un dels factors que més influeixen en l'estabilitat dels aliments.
  • ca  tènia, n f
  • es  tenia, n f
  • fr  ténia, n m
  • en  tenia, n
  • en  taenia, n var. ling.
  • nc  Taenia

Perills alimentaris

Definición
Gènere de cestodes, paràsits obligats, de la família dels tènids, que poden causar teniosi i cisticercosi a l'ésser humà, i cisticercosi al bestiar porcí i boví.

Nota

  • 1. Condicions de reproducció i creixement: L'hoste definitiu (l'ésser humà) elimina per la femta segments de proglotis de tènia que contenen ous. El bestiar porcí i boví s'infecta per la ingestió accidental dels ous. El cicle es completa quan l'ésser humà es menja carn infestada crua o insuficientment cuita. Aquests cestodes fan entre 1 i 6 m de llargada i viuen durant anys.
  • 2. Reservori i localització habitual: L'intestí prim de l'ésser humà. Amb les condicions adequades, els ous poden viure durant mesos al sòl o a l'aigua.
  • 3. Grup de risc: Qualsevol persona.
  • 4. Transmissió per via alimentària: Associada al consum de carn infestada de porc o de vedella crua o poc cuita.
termització termització

Conceptes generals

  • ca  termització, n f
  • es  termización, n f
  • fr  thermisation, n f
  • en  thermisation, n
  • en  thermization, n

Conceptes generals

Definición
Tractament tèrmic consistent a escalfar la llet crua durant 15 segons a una temperatura compresa entre 62ºC i 65ºC, generalment com a pas intermedi abans de la pasteurització o l'esterilització, amb l'objectiu d'estabilitzar-la.
termòfil -a termòfil -a

Perills alimentaris

  • ca  termòfil -a, adj
  • es  termófilo -la, adj
  • fr  thermophile, adj
  • en  thermophil, adj
  • en  thermophile, adj
  • en  thermophilic, adj
  • en  thermophilous, adj

Perills alimentaris

Definición
Dit del microorganisme amb una temperatura òptima de desenvolupament superior a 45 °C.
test immunològic de flux lateral test immunològic de flux lateral

Anàlisi del risc

  • ca  prova de flux lateral, n f
  • ca  test immunològic de flux lateral, n m
  • ca  LFA, n m sigla
  • es  prueba de flujo lateral, n f
  • es  prueba de inmunoensayo de flujo lateral, n f
  • es  LFA, n f sigla
  • fr  test de flux latéral, n m
  • fr  LFA, n m sigla
  • en  lateral flow assay, n
  • en  lateral flow immunoassay test, n
  • en  LFA, n sigla

Anàlisi del risc

Definición
Tècnica analítica immunològica que es basa en la reacció bioquímica entre un antigen present en una mostra i l'anticòs que està adherit a la superfície d'una tira, generalment feta d'un material porós, utilitzada per a detectar la presència o l'absència d'una determinada substància en una mostra.

Nota

  • 1. La prova de flux lateral és una tècnica comuna en els laboratoris de seguretat alimentària que permet detectar bacteris com Listeria, Escherichia coli o Salmonella en matèries primeres, en productes intermedis o en productes finals, entre d'altres aplicacions.
  • 2. La sigla LFA correspon a l'equivalent anglès lateral flow assay ('assaig de flux lateral).
tetraodontoxina tetraodontoxina

Perills alimentaris

  • ca  tetraodontoxina, n f
  • es  tetraodontoxina, n f
  • es  tetrodotoxina, n f
  • fr  tétrodotoxine, n f
  • en  tetradotoxin, n
  • en  tetraodontoxin, n
  • en  tetrodotoxin, n
  • for  C11H17N3O8

Perills alimentaris

Definición
Biotoxina marina present a la pell, el fetge i les glàndules sexuals d'alguns peixos de l'ordre dels tetraodontiformes, especialment de la família dels tetraodòntids, i en altres animals, sobretot algunes salamandres, pops i granotes, que té una acció paralitzant sobre el sistema nerviós i és extremament tòxica.

Nota

  • 1. Característiques: És estable a l'aigua i resisteix la neteja, la cocció i qualsevol altre procés de transformació d'aliments.
  • 2. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, al consum de diverses espècies de peix globus, de la família dels tetraodòntids. Al Japó, d'on és originari, el peix globus es considera una menja exquisida, però, per la seva elevada toxicitat, se'n controla estrictament el consum i només es permet que el preparin cuiners amb formació específica. En canvi, a la Unió Europea està prohibit consumir i comercialitzar peixos globus i altres espècies de peixos que contenen la tetraodontoxina.
  • 3. Efectes en la salut humana: La intoxicació alimentària per tetraodontoxina és molt greu, ja que la dosi letal mínima és molt baixa i la mortalitat és superior al 50 %.