Actualització del Cercaterm i la Neoloteca (04/06/2019)

Actualització Cercaterm i Neoloteca

Les darreres actualitzacions del Cercaterm i la Neoloteca inclouen les novetats següents:

 

Noves edicions i revisions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Segona edició del Diccionari de física, elaborat conjuntament per la Universitat Politècnica de Catalunya, Enciclopèdia Catalana i el TERMCAT l’any 2015, que actualitza les entrades corresponents a les unitats bàsiques de mesura del sistema internacional d’unitats i a les constants físiques que s’hi relacionen, d’acord amb les resolucions adoptades per l’Oficina Internacional de Pesos i Mesures el novembre de 2018. Actualment conté 3.091 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definició. (Per exemple, kilogram i constant de Boltzmann.)

 

—Segona edició de la Terminologia i fraseologia dels productes informàtics, elaborada pel TERMCAT, que depura els continguts de la primera edició per a garantir-ne la necessitat en el conjunt de productes de l’àmbit oferts al Cercaterm. Actualment conté 4.010 termes, amb equivalents bàsicament en anglès. (Per exemple, adreça de facturació i text net.)

 

Termes normalitzats nous al Cercaterm i a la Neoloteca

—64 fitxes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT que pertanyen als àmbits de la meteorologia, amb termes d’hidrometeors sòlids (per exemple, pedra i pedra grossa) i núvols (com ara asperitas i volutus), i la botànica i l’alimentació, amb noms de plantes i fruits d’altres contrades però ja presents també a casa nostra (per exemple, anoner pinya o noni).Totes aquestes fitxes també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Neoloteca.

 

Fitxes de criteris noves al Cercaterm

—3 fitxes noves que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm criteris terminològics publicats prèviament pel TERMCAT o per altres institucions. (Per exemple, dues fitxes més relacionades amb les sigles, que són CRITERI Sigles (1): Estructura, pronúncia i grafia i CRITERI Sigles (2): Gènere, nombre i creació del plural.) Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions del Diccionari de criteris terminològics.

 

Termes puntuals nous al Cercaterm

—54 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 51 d’elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, armilla d’halo, en Ciències de la salut, i dacquoise, en Gastronomia.)

• 3 d’elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT amb motiu de treballs en àmbits concrets. (Per exemple, innovació oberta, en Empresa.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Consulteca.