Manipulació d'aliments i seguretat alimentària

aliments

Cada dia fem una mitjana de quatre àpats: esmorzar, dinar, berenar i sopar. Dediquem una bona quantitat de temps a planificar aquests àpats, anar a comprar i preparar el menjar. Segurament, quan entrem a la cuina i ens posem el davantal, pensem què hem de preparar per sopar, o si ens hem de fer el dinar de l’endemà... Tanmateix, és possible que no parem gaire atenció al fet que mentre fem tot això (agafem l’enciam de la nevera per netejar-lo, posem una olla amb aigua al foc per bullir els macarrons, o fem el sofregit per a la salsa bolonyesa), estem manipulant aliments.

La correcta manipulació dels aliments és essencial per a garantir la seguretat alimentària, ja que pot tenir una clara incidència sobre la salut de les persones. Un manipulador d’aliments és aquella persona que en la seva activitat laboral entra en contacte directe amb els aliments en qualsevol de les fases de la cadena alimentària. Això inclou, doncs, des de la preparació, la fabricació o l’elaboració fins a la distribució, la venda o el servei, passant per l’envasament, l’emmagatzematge o el transport.

És important que totes les persones que treballen en el sector alimentari coneguin i compleixin unes bones pràctiques d’higiene. D’aquesta manera s’ajuda a prevenir la contaminació dels aliments i a evitar el risc d’una malaltia transmesa per aliments, d’una al·lèrgia alimentària o d’una intolerància alimentària.

Però la manipulació d’aliments, ja ho veieu, també es duu a terme en àmbit domèstic, tant quan ens preparem un bon entrepà de pernil com quan fem el rostit per als canelons. Per això és essencial respectar les quatre normes bàsiques d’higiene: netejar, separar, coure i refredar. Aquestes accions ens ajudaran a eliminar els microorganismes patògens que hi pugui haver i a evitar la contaminació creuada.

  • Netejar. Rentar-se bé les mans, i rentar les superfícies i els estris abans de fer-los servir i, sobretot, després de manipular aliments crus, com ara carn, peix, ous o pollastre; rentar les fruites i les hortalisses, especialment si es mengen crues.
  • Separar. Separar els aliments crus dels aliments cuits; conservar-los en recipients tancats i en espais diferenciats; utilitzar estris diferents per a manipular els aliments crus dels que ja són cuits.
  • Coure. Coure suficientment els aliments, especialment la carn, el pollastre, els ous i el peix; reescalfar bé el menjar.
  • Refredar. Preparar els aliments amb la mínima antelació possible abans de consumir-los i refrigerar-los al més aviat possible.

Podeu consultar tots aquests termes i molts altres al Diccionari de seguretat alimentària i també al Cercaterm. I si teniu interès més enllà dels termes podeu consultar també el Manual bàsic de manipulació dels aliments, elaborat per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya.

 

[Font: TERMCAT]