Back to top

Cercaterm

Buscador del conjunto de fichas terminológicas que TERMCAT pone a disposición pública. 

Si necesitan más información, pueden dirigirse al Servicio de Consultas (es necesario registrarse previamente).

Resultados para la búsqueda "desaparició" dentro de todas las áreas temáticas

Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició

<Dret ambiental>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 15a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2025.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició, n m
  • es  Catálogo español de hábitats en peligro de desaparición

<Dret ambiental>

Definición
Llista que conté informació sobre els hàbitats en perill de desaparició i les mesures de conservació necessàries.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • El Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició és regulat pels articles 24 i 25 de la Llei 42/2007, del 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, de l'Estat.
    L'article 24.1 crea, sota la dependència del Ministeri de Medi Ambient, amb caràcter administratiu i àmbit estatal, el Catàleg Espanyol d'Hàbitats en Perill de Desaparició, que s'ha d'instrumentar reglamentàriament i en el qual s'han d'incloure els hàbitats en perill de desaparició la conservació o la restauració dels quals exigeixi mesures especials de protecció i conservació pel fet de trobar-se, almenys, en alguna de les circumstàncies següents: a) tenir l'àrea de distribució molt reduïda i en disminució; b) haver estat destruïts en la major part de llur àrea de distribució natural; c) haver sofert un deteriorament dràstic de llur composició, estructura o funcions ecològiques en la major part de llur àrea de distribució natural, o d) tenir un risc elevat de transformació irreversible a curt o a mitjà termini en una part significativa de llur àrea de distribució.
    L'article 25 en regula els efectes i estableix que la inclusió d'un hàbitat en el Catàleg té els efectes següents: a) una superfície adequada s'ha d'incloure en algun instrument de gestió o en alguna figura de protecció d'espais naturals, nova o existent, i b) les comunitats autònomes han de definir i prendre les mesures necessàries per a frenar la recessió i eliminar el risc de desaparició d'aquests hàbitats en els instruments de planificació, o d'altres tipus, adequats a aquests fins.
desaparició forçosa desaparició forçosa

<Ciències socials > Relacions internacionals>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de relacions internacionals [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/246/>

  • ca  desaparició forçosa, n f
  • es  desaparición forzada
  • fr  disparition forcée
  • it  sparizione forzata
  • en  enforced disappearance
  • en  forced disappearance
  • ar  اختفاء قسري

<Àmbits de cooperació i conflicte > Dret internacional penal>

Definición
Crim internacional comès per agents d'un estat o d'una organització política, que actuen amb l'autorització de l'estat o l'organització en qüestió, consistent a privar de llibertat una persona i a negar-se a informar del lloc on és o de l'estat en què es troba, que suposa la manca d'empara legal per a aquesta persona.

Nota

  • 1. La desaparició forçosa suposa la violació de drets fonamentals, com ara el dret a la llibertat, el dret a la integritat de la persona, el dret a la personalitat jurídica, el dret a la seguretat personal o el dret a la vida.
  • 2. Segons l'element contextual, la desaparició forçosa pot constituir un crim contra la humanitat.
factor de desaparició dels macròfags factor de desaparició dels macròfags

<Bioquímica i biologia molecular>, <Immunologia>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el portal terminològic de ciències de la salut DEMCAT <https://www.demcat.cat/ca>
.

  • ca  factor de desaparició dels macròfags, n m

<Bioquímica i biologia molecular>, <Immunologia>

Definición
Mediador soluble de la immunitat adquirida per mitjà de cèl·lules que provoca, injectat intraperitonealment, l'adherència dels macròfags a la paret peritoneal i, per tant, llur desaparició de l'exsudat.
taxa de desaparició taxa de desaparició

<Construcció > Obres públiques > Enginyeria civil>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  taxa de desaparició, n f
  • es  tasa de desaparición
  • en  inactivation rate

<Enginyeria civil > Enginyeria marítima>

Definición
Velocitat a la qual es redueixen els microorganismes contaminants en ser abocats en un medi aquàtic deguda a la mortalitat que experimenten per les condicions adverses i a la sedimentació.

Una manera molt comuna de mesurar-la és el T90, temps necessari per a aconseguir una reducció d'un 90 % respecte a la concentració inicial.

<Química>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de química [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016-2023. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/212>
La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes conviden l'usuari a consultar-ne la fitxa pròpia dins del diccionari per complementar algun aspecte del terme definit.

  • ca   n f
  • es   n f
  • en   n
  • en   n
  • en   n
  • sbl  

<Química > Enginyeria química>, <Química > Química física>

Definición

Nota