Back to top
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  institut secular, n m
  • es  instituto secular

<Dret canònic>

Definición
Associació de fidels, laics o clergues, consagrats per la pràctica dels consells evangèlics vivint en el món amb vista a realitzar un apostolat en ambients fins fa poc inaccessibles als religiosos.

Nota

  • Àmbit: Inespecífic
  • L'institut secular és, també, un institut de vida consagrada. La idea dels instituts seculars neix al segle XX, es reestructura amb el Concili II del Vaticà i queda tipificada en el Codi de dret canònic del 1983. El cànon 710 defineix l'institut secular, com a «institut de vida consagrada en el qual els fidels, vivint en el món, tendeixen a la perfecció de la caritat i procuren contribuir, sobretot des de dins, a la santificació del món». La peculiaritat de l'institut secular és que els membres viuen immersos en el món i intenten santificar-lo des de la secularitat. Els instituts seculars són instituts de vida consagrada, però en el món i des del món. Els membres assumeixen els consells evangèlics, sense apartar-se del món, en sentit material, i encarnen llur consagració en la vida en societat. Els membres d'un institut secular no són pseudoseglars, sinó que són persones consagrades a Déu, mitjançant el compromís dels consells evangèlics. Les constitucions han d'establir els vincles sagrats amb què s'assumeixen els consells evangèlics en cada institut i n'han de definir les obligacions que comporten.
  • V. t.: institut religiós n m
  • V. t.: vida consagrada n f