Back to top

Cercaterm

Buscador del conjunto de fichas terminológicas que TERMCAT pone a disposición pública. 

Si necesitan más información, pueden dirigirse al Servicio de Consultas (es necesario registrarse previamente).

Resultados para la búsqueda "trescar" dentro de todas las áreas temáticas

acord arpegiat acord arpegiat

<Música > Teoria de la música>

Fuente de la imagen del término

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  acord arpegiat, n m
  • ca  acord trencat, n m sin. compl.
  • es  acorde arpegiado
  • es  acorde quebrado

<Música > Teoria de la música>

amanida de vedella confitada amb tòfones fresques amanida de vedella confitada amb tòfones fresques

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de vedella confitada amb tòfones fresques
  • es  ensalada de ternera confitada con trufas frescas
  • fr  salade de veau confite aux truffes fraîches
  • it  insalata di vitello macerato con tartufi freschi
  • en  pickled veal salad with fresh truffles
  • de  Salat mit eingelegtem Kalbfleisch und frischen Trüffeln

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida tèbia de llagostins i fulles d'espinacs frescos amanida tèbia de llagostins i fulles d'espinacs frescos

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida tèbia de llagostins i fulles d'espinacs frescos
  • es  ensalada templada de langostinos y hojas de espinacas frescas
  • fr  salade tiède de crevettes et de feuilles d'épinards frais
  • it  insalata tiepida di mazzancolle e foglie di spinaci freschi
  • en  warm salad with prawns and fresh spinach leaves
  • de  lauwarmer Salat mit Garnelen und frischen Spinatblättern

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanir amanir

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>

  • ca  amanir, v tr
  • ca  assaonar, v tr sin. compl.
  • ca  condimentar, v tr sin. compl.
  • ca  trempar, v tr sin. compl.
  • es  aderezar
  • es  aliñar
  • es  condimentar
  • es  sazonar
  • fr  assaisonner
  • en  season, to

<Procediments culinaris > Tractament dels productes > Additaments i assaonaments>

Definición
Afegir un o més condiments a una menja per donar-li olor o fer-la més saborosa.
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  angelets, n m pl
  • ca  flor blava, n f alt. sin.
  • ca  flor de maig, n f alt. sin.
  • ca  herba blava, n f alt. sin.
  • ca  herba d'inflamació, n f alt. sin.
  • ca  herba de bac, n f alt. sin.
  • ca  herba de la pulmonia, n f alt. sin.
  • ca  herba de la tos, n f alt. sin.
  • ca  herba de les inflamacions, n f alt. sin.
  • ca  herba de les pulmonies, n f alt. sin.
  • ca  herba de trencar pulmonies, n f alt. sin.
  • ca  herba prima, n f alt. sin.
  • ca  polígala calcària, n f alt. sin.
  • ca  senyoretes, n f pl alt. sin.
  • nc  Polygala calcarea F.W. Schultz

<Botànica > poligalàcies>

angelets angelets

<Ciències de la vida>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  angelets, n m pl
  • ca  flor blava, n f alt. sin.
  • ca  flor de maig, n f alt. sin.
  • ca  herba blava, n f alt. sin.
  • ca  herba d'inflamació, n f alt. sin.
  • ca  herba de bac, n f alt. sin.
  • ca  herba de la pulmonia, n f alt. sin.
  • ca  herba de la tos, n f alt. sin.
  • ca  herba de les inflamacions, n f alt. sin.
  • ca  herba de les pulmonies, n f alt. sin.
  • ca  herba de trencar pulmonies, n f alt. sin.
  • ca  herba prima, n f alt. sin.
  • ca  polígala calcària, n f alt. sin.
  • ca  senyoretes, n f pl alt. sin.
  • nc  Polygala calcarea F.W. Schultz

<Botànica > poligalàcies>

aparell aparell

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  aparell, n m
  • es  aparato, n m
  • fr  appareil, n m
  • en  apparatus, n
  • en  device, n
  • en  machine, n
  • eu  gailu, n
  • eu  tresna, n

<Fusteria > Màquines i equips auxiliars>

arc ogival trencat arc ogival trencat

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BASART SALA, Pitu; PUJOLÀS MASET, Pere. Diccionari de fusteria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/188/>

  • ca  arc ogival trencat, n m
  • es  arco ojival quebrado
  • fr  arc brisé
  • en  triangular arch

<Fusteria > Construccions > Arcs>

Definición
Arc ogival, els dos arcs del qual no són tangents a les línies verticals dels muntants, i que té els punts de compàs per dessota de la línia d'arrencada, a una distància igual a la meitat de la seva llum.
arc ogival trencat arc ogival trencat

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  arc ogival trencat, n m
  • es  arco ojival quebrado, n m
  • fr  arc en ogive, n m
  • fr  brisé, n m
  • eu  ojiba-arku hautsi, n

<Fusteria > Construccions>

arrissar arrissar

<Imatge personal > Perruqueria. Estètica>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ESTÉVEZ, Miquel Àngel; RUBIRALTA, Joan. Vocabulari de perruqueria i bellesa. 2a ed. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1988. 75 p.
ISBN 84-393-0865-5

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  arrissar, v tr
  • ca  crespar, v tr sin. compl.
  • ca  encrespar, v tr sin. compl.
  • es  rizar
  • fr  friser
  • en  curl, to

<Imatge personal > Perruqueria>

Definición
Donar als cabells forma d'anells o rulls.