Back to top

Diccionari d'homeopatia (X. Cabré)

Presentación
escala centesimal escala centesimal

  • ca  escala centesimal, n f
  • es  escala centesimal
  • fr  échelle centésimale
  • en  centesimal scale

Definición
Escala de dinamització dels medicaments obtinguts de la desconcentració progressiva d'una matèria primera en 99 parts d'un diluent tantes vegades com calgui per obtenir el grau de dinamització desitjat.

Nota

  • 1. A partir d'aquesta escala s'obtenen dilucions o trituracions centesimals. Les substàncies insolubles en aigua i alcohol etílic segueixen un procés previ de trituració amb lactosa en una proporció 1/100 per solubilitzar-les fins a 3C.

    2. Es representa amb el símbol C (al Regne Unit i als Estats Units en minúscula) precedit d'una xifra que indica el grau de dinamització (1C, 2C, 3C, etc.).

    3. A l'Estat espanyol, els medicaments elaborats seguint l'escala centesimal i segons el mètode de Hahnemann s'identifiquen amb el símbol CH. Per exemple, Belladonna 30CH. Els medicaments elaborats amb la mateixa escala centesimal, però seguint el mètode de Korsakov, s'identifiquen amb el símbol K. Per exemple, Belladonna 30K. De fet, com que amb el mètode de Korsakov es preparen medicaments seguint fonamentalment l'escala centesimal, s'opta per prescindir del símbol C.