El TERMCAT publica en línia la Terminologia de les varietats vitivinícoles, un recull de 46 fitxes dedicades als ceps, els raïms i els vins de les denominacions d’origen (DO) catalanes.
D’una banda, el recull conté les fitxes que corresponen a les 42 varietats que estan autoritzades a Catalunya d’acord amb el Reial decret 740/2015, de 31 de juliol, pel qual es regula el potencial de producció vitícola. Aquestes fitxes inclouen un total de 69 termes catalans (albarinyo, cabernet sauvignon, garnatxa tintorera, gewürztraminer, malbec, montònec, pedro ximenes...) amb definicions i notes, i equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, però també, puntualment, en gallec, portuguès, italià, alemany o occità. Pel que fa a les definicions, en cada fitxa s’han recollit tres conceptes diferents: el cep, el raïm i el vi.
D’una altra banda, hi trobem 4 fitxes de criteris generals que expliquen el tractament en català de qüestions lingüístiques lligades a aquesta terminologia, com ara el gènere gramatical assignat als noms dels ceps, els raïms i els vins; l’ús de la majúscula i la minúscula en escriure aquests noms; el tractament donat als manlleus, o la consideració de la sinonímia i les variants lingüístiques documentades. A més d’aquestes fitxes de criteris generals, en les fitxes terminològiques es detallen els criteris específics aplicats en cada cas.
Per estudiar aquests termes i establir aquests criteris, es va organitzar una sessió de normalització amb especialistes de l’àmbit, en què es van fer propostes terminològiques concretes. Posteriorment aquestes propostes han estat estudiades i aprovades en sessions de treball del Consell Supervisor del TERMCAT. Així doncs, tots els continguts d’aquest recull corresponen a termes i criteris normalitzats.
Ha semblat recomanable normalitzar aquesta terminologia tenint en compte que hi ha textos normatius en català que regulen aquesta matèria i que anualment publiquen llistes amb aquesta nomenclatura. També s’ha valorat la presència de múltiples actors implicats en el sector vitivinícola: l’INCAVI, l’Administració, els consells reguladors, els viticultors, les cooperatives, els cellers, els enòlegs, els sommeliers, els organitzadors de fires comercials i d’actes a l’entorn de la cultura del vi, els docents, els comerciants i els consumidors, entre d’altres.
Tenint en compte que la inclusió en aquest recull d’unes determinades varietats, i no d’unes altres, ve donada pel marc legal, el TERMCAT es proposa actualitzar anualment aquest diccionari en línia considerant aquest referent, i per això ben aviat iniciarà l’estudi de les sis noves varietats autoritzades aquest any 2016 a Catalunya segons el Reial decret 313/2016, de 29 de juliol. Els especialistes interessats a participar en aquesta nova recerca poden posar-se en contacte amb el Centre de Terminologia, a l’adreça informacio@termcat.cat.
Aquesta obra forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix més de cent títols dels més diversos àmbits d’especialitat.
Podeu accedir a aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.