El TERMCAT publica la Terminologia de les varietats vitivinícoles

Varietats vitivinícoles

El TERMCAT publica en línia la Terminologia de les varietats vitivinícoles, un recull de 46 fitxes dedicades als ceps, els raïms i els vins de les denominacions d’origen (DO) catalanes.

D’una banda, el recull conté les fitxes que corresponen a les 42 varietats que estan autoritzades a Catalunya d’acord amb el Reial decret 740/2015, de 31 de juliol, pel qual es regula el potencial de producció vitícola. Aquestes fitxes inclouen un total de 69 termes catalans (albarinyo, cabernet sauvignon, garnatxa tintorera, gewürztraminer, malbec, montònec, pedro ximenes...) amb definicions i notes, i equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, però també, puntualment, en gallec, portuguès, italià, alemany o occità. Pel que fa a les definicions, en cada fitxa s’han recollit tres conceptes diferents: el cep, el raïm i el vi.

D’una altra banda, hi trobem 4 fitxes de criteris generals que expliquen el tractament en català de qüestions lingüístiques lligades a aquesta terminologia, com ara el gènere gramatical assignat als noms dels ceps, els raïms i els vins; l’ús de la majúscula i la minúscula en escriure aquests noms; el tractament donat als manlleus, o la consideració de la sinonímia i les variants lingüístiques documentades. A més d’aquestes fitxes de criteris generals, en les fitxes terminològiques es detallen els criteris específics aplicats en cada cas.

Per estudiar aquests termes i establir aquests criteris, es va organitzar una sessió de normalització amb especialistes de l’àmbit, en què es van fer propostes terminològiques concretes. Posteriorment aquestes propostes han estat estudiades i aprovades en sessions de treball del Consell Supervisor del TERMCAT. Així doncs, tots els continguts d’aquest recull corresponen a termes i criteris normalitzats.

Ha semblat recomanable normalitzar aquesta terminologia tenint en compte que hi ha textos normatius en català que regulen aquesta matèria i que anualment publiquen llistes amb aquesta nomenclatura. També s’ha valorat la presència de múltiples actors implicats en el sector vitivinícola: l’INCAVI, l’Administració, els consells reguladors, els viticultors, les cooperatives, els cellers, els enòlegs, els sommeliers, els organitzadors de fires comercials i d’actes a l’entorn de la cultura del vi, els docents, els comerciants i els consumidors, entre d’altres.

Tenint en compte que la inclusió en aquest recull d’unes determinades varietats, i no d’unes altres, ve donada pel marc legal, el TERMCAT es proposa actualitzar anualment aquest diccionari en línia considerant aquest referent, i per això ben aviat iniciarà l’estudi de les sis noves varietats autoritzades aquest any 2016 a Catalunya segons el Reial decret 313/2016, de 29 de juliol. Els especialistes interessats a participar en aquesta nova recerca poden posar-se en contacte amb el Centre de Terminologia, a l’adreça informacio@termcat.cat.

Aquesta obra forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix més de cent títols dels més diversos àmbits d’especialitat.

Podeu accedir a aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.