EL TERMCAT, amb el suport del Departament de Salut, publica la Terminologia del càncer, amb motiu de la Marató de TV3

Terminologia del càncer

El TERMCAT, amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, publica en línia la Terminologia del càncer, que aplega més de 200 termes bàsics relacionats amb el càncer i la recerca oncològica. Amb aquest producte terminològic, el TERMCAT se suma a les actuacions en suport de La Marató de TV3 de 2018, dedicada al càncer des dels avenços en la recerca biomèdica. El diccionari s’ha dut a terme amb la voluntat de contribuir des de l’àmbit de la terminologia a donar més visibilitat i reconeixement públic a aquesta iniciativa solidària.

Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes, si n’hi ha; els equivalents en castellà, francès i anglès; una definició, i, si escau, notes explicatives.

El diccionari vol ser una eina pràctica de referència per a tots els professionals que necessitin fer servir els termes bàsics relacionats amb el càncer i la recerca oncològica, tant en àmbits de divulgació com en àmbits acadèmics. Hi trobareu termes com ara biomarcador, braquiteràpia, dades massives, diana, immunoteràpia o teràpia CAR-T.

Els termes procedeixen de la recerca terminològica sectorial duta a terme en els projectes anuals de ciències de la salut en curs al TERMCAT, particularment del diccionari DEMCAT. L’obra s’ha elaborat gràcies al suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i a la col·laboració dels especialistes de l'Institut Català d’Oncologia i de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina. Igualment, s’ha treballat en cooperació amb els lingüistes del portal ésAdir, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i amb la Fundació La Marató de TV3.

El recull s’afegeix a la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 120 títols dedicats a diversos camps d’especialitat. Entre aquests títols, n’hi ha més d’una vintena relacionats amb les ciències de la salut, i es poden destacar especialment la Terminologia de les malalties infeccioses, la Terminologia de l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques o el Diccionari de malalties metabòliques: obesitat i diabetis, que es van editar amb motiu d’edicions precedents de la Marató de TV3.

Teniu disponible aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.