El TERMCAT signa el conveni per elaborar el Diccionari de l’activitat parlamentària, amb més de 400 termes

Foto de la signatura

El president del Parlament, Roger Torrent; el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, i la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci TERMCAT, Ester Franquesa, han signat aquest matí al Parlament un conveni que permetrà l’elaboració d’un diccionari dedicat a la terminologia de l’activitat parlamentària, que està previst que tingui versió en paper i en línia i que contingui uns quatre-cents termes amb denominacions en català, definicions, notes explicatives i equivalències en castellà, occità (aranès), francès i anglès. En l’acte també hi ha estat present el director del TERMCAT, Jordi Bover; el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Aleix Villatoro; el secretari general del Parlament, Xavier Muro; la cap del Departament d'Assessorament Lingüístic de la cambra, Margarida Sanjaume; la vicepresidenta de la Comissió de Cultura, Concepción Abellán (CatECP), i Francesc Ten (JxCat) i Jenn Díaz (ERC), diputats de la comissió.

Segons l’acord, el Parlament i el Departament d’Acció Exterior es comprometen a aportar els continguts de partida i a participar-hi amb especialistes propis. El TERMCAT prestarà assessorament metodològic i terminològic per a l’elaboració de la Terminologia i en farà la revisió terminològica final.

El diccionari inclourà terminologia referida als àmbits de l’organització i funcionament del Parlament (amb denominacions com ara admissió a tràmit, cap de l’oposició, contrarèplica, crida a l’ordre, inviolabilitat parlamentària, quòrum d’aprovació, uixer/uixera, votació secreta), la funció legislativa (disposició addicional, esmena a la totalitat, ponència redactora, tràmit d’audiència), la funció de control i impuls al govern (proposta de resolució, repregunta, sessió de control) o la relació amb altres institucions (consulta prèvia, petició d’intervenció, transposició de normativa europea).

La versió en línia del diccionari s’integrarà a la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, amb més de 140 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat, i també al Servei de Consultes Optimot.

Aquest projecte dona continuïtat a la col·laboració permanent entre el Departament d’Assessorament Lingüístic del Parlament de Catalunya i el TERMCAT, en el marc de la qual s’està preparant actualment l’edició en línia d’un diccionari de prop de 175 expressions i locucions llatines d’ús freqüent en l’àmbit jurídic. El Parlament de Catalunya també forma part del Comitè Terminològic de Dret del TERMCAT, que difon criteris i terminologia específica per mitjà del portal Terminologia jurídica.

La col·laboració del TERMCAT amb el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència és també continuada. En destaca la publicació l’any passat del Diccionari de relacions internacionals i la infografia complementària sobre els actors internacionals.