Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

fermentació - Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT). Versió de treball

Presentació
  • ca  fermentació, n f
  • ca  zimosi, n f sin. compl.
  • es  fermentación
  • fr  fermentation
  • en  fermentation

Bioquímica i biologia molecular

Definició
Procés de transformació d'un substrat orgànic produïda pels enzims de llevats, bacteris o fongs i que s'esdevé amb despreniment de gasos o sense. Hom defineix les fermentacions com a processos constituïts per reaccions d'oxidació-reducció catalitzats per enzims que molts microorganismes empren per tal d'obtenir energia. La característica principal d'aquestes vies metabòliques de degradació és que tant les substàncies oxidades com els mateixos oxidants són composts orgànics que s'originen durant el procés, a partir del substrat orgànic inicial. Un mateix substrat pot produir una substància o una altra, segons quines siguin les condicions de pH, el tipus de microorganisme o l'abastament d'oxigen. Hom anomena les fermentacions pel nom del producte més abundantment format.