Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

moscatell de gra menut - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
moscatell de gra menut moscatell de gra menut

  • ca  moscatell de gra menut, n m
  • ca  moscatell de Frontinhan, n m sin. compl.
  • es  moscatel de grano menudo, n m
  • es  moscatel morisco, n m
  • fr  frontignan, n m
  • fr  muscat blanc à petits grains, n m
  • fr  muscat de Frontignan, n m
  • en  Frontignac, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep conreat tradicionalment a la Mediterrània des de l'època grecoromana, poc vigorós, que s'adapta bé a qualsevol zona.
2. Raïm blanc produït pel cep moscatell de gra menut, de maduració primerenca, petit, compacte i amb els grans petits i dolços.
3. Vi elaborat amb raïm moscatell de gra menut, dolç, molt aromàtic, àcid, de color daurat, amb un grau alcohòlic alt i una aroma floral, que se sol prendre a les postres.

Nota

  • 1. La denominació catalana moscatell de Frontinhan s'utilitza especialment a la Catalunya del Nord. En algunes zones també s'utilitzen les denominacions catalanes moscatell de gra petit (nom masculí), variant de moscatell de gra menut, i moscatell morisc (nom masculí).
  • Criteris aplicats:

    S'aproven la denominació moscatell de gra menut i el sinònim complementari moscatell de Frontihnan (de la ciutat de Frontinhan, al Llenguadoc) pels motius següents:

    ·totes dues formes es documenten en obres terminològiques i especialitzades del sector per a designar aquesta varietat; (1)

    ·moscatell de gra menut és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) i és paral·lela a la forma moscatell de gra gros, que designa una varietat relacionada;

    ·moscatell de Frontinhan té ús sobretot a la Catalunya del Nord, on aquesta varietat és molt conreada;

    ·totes dues formes tenen el vistiplau dels especialistes.

    Entre moscatell de gra menut i moscatell de gra petit, totes dues formes documentades, es prefereix moscatell de gra menut, tenint en compte que hi ha zones del domini lingüístic en què petit no s'utilitza.

    La forma moscatell morisc, documentada en algunes fonts, té un ús bastant restringit, segons els especialistes, i per aquest motiu es recull només en nota.

    Malgrat que té molt d'ús, es desestima la forma moscatell de Frontignan, creada a partir del nom francès de Frontinhan, població del Llenguadoc, perquè es considera preferible donar prioritat a la denominació occitana originària d'aquest municipi.

    Es descarta, finalment, la forma moscat (o, segons les fonts, muscat), documentada en algunes obres per a fer referència específicament a aquesta varietat, perquè pot resultar imprecisa i, a més, els especialistes asseguren que ja no s'utilitza.


    (1) En el cas de moscatell de Frontinhan, la forma més documentada és moscatell de Frontignan, d'acord amb el nom francès de la població occitana de Frontinhan.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]