Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

Terminologia de la vitivinicultura

Terminologia de la vitivinicultura - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016-2022

 

La Terminologia de la vitivinicultura és un recull de 127 entrades dedicades a ceps, raïms i vins de les DO catalanes i a termes vitivinícoles.

D’una banda, conté fitxes que corresponen a 48 varietats vitivinícoles que hi ha autoritzades a Catalunya i que apleguen un total de 79 termes catalans, amb definicions i notes, i equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, però també, puntualment, en gallec, italià, occità, portuguès o alemany. Pel que fa a les definicions, cal dir que en cada fitxa s’han recollit tres conceptes diferents: el cep, el raïm i el vi. Aquesta síntesi ha estat possible perquè la resta de camps informatius de la fitxa (denominacions catalanes, equivalents en altres llengües i notes) és sempre coincident per a tots tres conceptes.

D’una altra banda, hi trobem, també, 4 fitxes de criteris generals que expliquen el tractament en català de qüestions lingüístiques lligades a aquesta terminologia, com ara el gènere gramatical assignat als noms dels ceps, els raïms i els vins; l’ús de la majúscula i la minúscula en escriure aquests noms; el tractament donat als manlleus, o la consideració de la sinonímia i les variants lingüístiques documentades. A més d’aquestes fitxes de criteris generals, en les fitxes terminològiques es detallen els criteris específics aplicats en cada cas.

Així mateix, hi tenen entrada 75 fitxes que designen conceptes vitivinícoles documentats, bàsicament, a la Llei 2/2020, del 5 de març, de la vitivinicultura, que regula aquest sector clau en l’economia catalana tant en la producció de raïm com en l’elaboració de vi.

El TERMCAT va publicar la primera edició d’aquest recull el setembre de 2016, amb les 42 varietats autoritzades o recomanades a Catalunya que apareixien en el Reial decret 740/2015, de 31 de juliol, vigent en aquell moment. Prèviament s’havien acordat les propostes de fitxa en una sessió de normalització amb especialistes de l’àmbit, que posteriorment van ser estudiades i aprovades en sessions de treball del Consell Supervisor i publicades en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Durant el 2017, es van estudiar les noves varietats autoritzades (6), també amb el vistiplau dels especialistes i la posterior ratificació del Consell Supervisor i publicació oficial. Així doncs, totes les fitxes d’aquest recull que fan referència a varietats vitivinícoles corresponen a termes i criteris normalitzats que es detallen en el camp de nota de les fitxes respectives.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari), mitjançant l’accés temàtic en català o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball

Materials addicionals:

Temps de verema

Tast de vins     Tast de vins     Tast de vins     Tast de vins

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Citació bibliogràfica recomanada:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la vitivinicultura [en línia]Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/219>

 

Darrera actualització: 27-10-2022