Back to top

Terminologia de les varietats vitivinícoles

Presentació

Terminologia de les varietats vitivinícoles - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016-2017

 

La Terminologia de les varietats vitivinícoles és un recull dedicat als ceps, els raïms i els vins de les DO catalanes.

D’una banda, conté les fitxes que corresponen a les 48 varietats que hi ha autoritzades a Catalunya d’acord amb el Reial decret 313/2016, de 29 de juliol. Així doncs, la inclusió en aquest recull d’unes determinades varietats, i no d’unes altres, ve donat pel marc legal de referència de les DO. Aquestes fitxes apleguen un total de 79 termes catalans, amb definicions i notes, i equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, però també, puntualment, en gallec, italià, occità, portuguès o alemany. Pel que fa a les definicions, cal dir que en cada fitxa s’han recollit tres conceptes diferents: el cep, el raïm i el vi. Aquesta síntesi ha estat possible perquè la resta de camps informatius de la fitxa (denominacions catalanes, equivalents en altres llengües i notes) és sempre coincident per a tots tres conceptes.

D’una altra banda, hi trobem, també, 4 fitxes de criteris generals que expliquen el tractament en català de qüestions lingüístiques lligades a aquesta terminologia, com ara el gènere gramatical assignat als noms dels ceps, els raïms i els vins; l’ús de la majúscula i la minúscula en escriure aquests noms; el tractament donat als manlleus, o la consideració de la sinonímia i les variants lingüístiques documentades. A més d’aquestes fitxes de criteris generals, en les fitxes terminològiques es detallen els criteris específics aplicats en cada cas.

El TERMCAT va publicar la primera edició d’aquest recull el setembre de 2016, amb les 42 varietats que apareixien en el Reial decret 740/2015, de 31 de juliol, vigent en aquell moment. Prèviament s’havien acordat les propostes de fitxa en una sessió de normalització amb especialistes de l’àmbit, que posteriorment van ser estudiades i aprovades en sessions de treball del Consell Supervisor. Durant el 2017, s'han estudiat les noves varietats autoritzades (6), també amb el vistiplau dels especialistes i la posterior ratificació del Consell Supervisor. Així doncs, tots els continguts d’aquest recull corresponen a termes i criteris normalitzats.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català (varietat blanca | varietat negra | criteris generals), o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari). 

 

Equip de treball
Bibliografia

Materials addicionals:

Temps de verema

Tast de vins     Tast de vins     Tast de vins     Tast de vins

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de les varietats vitivinícoles [en línia]Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016-2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/219>

 

Darrera actualització: 12-01-2021