verdejo
verdejo
- ca verdejo, n m
- es verdejo, n m
- fr verdejo, n m
- pt verdelho, n m
- en Verdejo, n
Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca
Definició
1. Cep conreat tradicionalment a la regió de Rueda i a la comarca de la Ribera del Duero, a Castella i Lleó, vigorós.
2. Raïm blanc produït pel cep verdejo, menut i amb els grans petits, esfèrics i de color groc.
3. Vi elaborat amb raïm verdejo, fresc, molt àcid, de color groc verdós i amb una aroma afruitada i vegetal.
2. Raïm blanc produït pel cep verdejo, menut i amb els grans petits, esfèrics i de color groc.
3. Vi elaborat amb raïm verdejo, fresc, molt àcid, de color groc verdós i amb una aroma afruitada i vegetal.
Nota
-
Criteris aplicats:
S'aprova la denominació verdejo, manlleu del castellà (derivat de verde 'verd', potser pel caràcter primerenc d'aquesta varietat) pels motius següents:
·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat; també es documenten en altres textos especialitzats i en obres terminològiques;
·els especialistes consultats confirmen que l'única denominació amb què es designa aquesta varietat vitivinícola en català i descarten els sinònims documentats en algunes fonts; comenten, a més, que hi ha tendència a catalanitzar-ne la pronúncia, motiu pel qual no s'indica la llengua de procedència;
·també és la forma que es documenta en altres llengües.
Es descarten, entre d'altres, les formes verdello, verdiell i picapoll, recollides en algunes obres com a equivalents de verdejo, perquè els especialistes asseguren que denominen altres varietats.
[Acta 607, 17 de juny de 2016]