Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

verdejo - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  verdejo, n m
  • es  verdejo, n m
  • fr  verdejo, n m
  • pt  verdelho, n m
  • en  Verdejo, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep conreat tradicionalment a la regió de Rueda i a la comarca de la Ribera del Duero, a Castella i Lleó, vigorós.
2. Raïm blanc produït pel cep verdejo, menut i amb els grans petits, esfèrics i de color groc.
3. Vi elaborat amb raïm verdejo, fresc, molt àcid, de color groc verdós i amb una aroma afruitada i vegetal.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació verdejo, manlleu del castellà (derivat de verde 'verd', potser pel caràcter primerenc d'aquesta varietat) pels motius següents:

    ·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat; també es documenten en altres textos especialitzats i en obres terminològiques;

    ·els especialistes consultats confirmen que l'única denominació amb què es designa aquesta varietat vitivinícola en català i descarten els sinònims documentats en algunes fonts; comenten, a més, que hi ha tendència a catalanitzar-ne la pronúncia, motiu pel qual no s'indica la llengua de procedència;

    ·també és la forma que es documenta en altres llengües.

    Es descarten, entre d'altres, les formes verdello, verdiell i picapoll, recollides en algunes obres com a equivalents de verdejo, perquè els especialistes asseguren que denominen altres varietats.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]