La Neoloteca del TERMCAT fa 20 anys amb més de 9.000 termes normalitzats

Neoloteca

Avui, dia 1 de març, la Neoloteca del TERMCAT celebra el seu vintè aniversari, i ho fa difonent 9.144 termes normalitzats. La Neoloteca és el diccionari en línia que conté tots els neologismes especialitzats catalans aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT, amb la definició i les equivalències en altres llengües.

El Consell Supervisor fixa les denominacions catalanes de cada terme a partir d’un estudi en què es tenen en compte criteris de caràcter lingüístic, terminològic i social, i l’opinió dels especialistes de l'àrea. Les fitxes corresponents a termes que han estat normalitzats recentment incorporen a l’apartat de notes un resum dels criteris que s’han tingut en compte per a l’aprovació de la forma catalana proposada.

Les 9.144 entrades recollides presenten una definició terminològica i equivalents en altres llengües: actualment, hi podeu trobar 11.191 denominacions catalanes, 13.608 en castellà, 11.880 en francès, 12.764 en anglès i, de manera menys sistemàtica, altres llengües com l’alemany, l’italià, el llatí per als noms científics, etc. I, com és habitual en terminologia, amb l’assignació temàtica corresponent. També s’ofereix un accés a les últimes incorporacions, que permet aïllar els termes afegits en cadascuna de les actualitzacions successives.

 

Un recurs pioner adreçat a tots els interessats en terminologia i neologia

La Neoloteca va ser un dels primers productes terminològics que es van oferir en línia. Anteriorment, la difusió dels neologismes normalitzats es duia a terme per mitjà del Full de Difusió de Neologismes, de publicació periòdica, i de l’edició de diccionaris en paper (el Diccionari de neologismes, del 1997, i el Nou diccionari de neologismes, de l’any 2001). L’edició en línia garantia la possibilitat d’actualització permanent i, a més, un accés universal i gratuït per a totes les persones interessades.

La Neoloteca ha estat la via d’entrada i consolidació en català de termes que avui ja es poden considerar de coneixement i ús pràcticament generals, com ara navegador, arrova, web, programari, bàner, virus de la immunodeficiència humana (VIH), sida, antiretroviral, homoparental, lísing, auditar, màrqueting, assertivitat, veganisme, cameo, musclo zebrat, mosquit tigre, museïtzació, falàfel, xauarma, i molts altres termes dels més diversos sectors del coneixement. Fins i tot hi ha casos que, en tots aquests anys, ja es poden considerar obsolets, tot i que en el seu moment foren neologismes, com ara disquet o fax. Així, aquesta eina permet veure com ha anat evolucionant la terminologia catalana al llarg dels anys i com hem passat de necessitar terminologia dels sectors més bàsics i acostats a la llengua general (perruqueria, utillatge de cuina, electrodomèstics, etc.) a abordar terminologia hiperespecialitzada dels sectors de la ciència i la tècnica.

Per a més informació sobre la Neoloteca i el procés de normalització terminològica, al web del TERMCAT trobareu explicacions detallades i enllaços a diverses publicacions rellevants. Si us interessen els termes normalitzats, també podeu consultar la Finestra neològica, on podeu veure breus apunts i comentaris sobre casos que s’han considerat especialment rellevants des del punt de vista conceptual o lingüístic.

Podeu consultar més informació, amb més dades i gràfics, en aquesta nota de premsa.