Actualització de la Neoloteca i el Cercaterm (26/02/2024)

imatge d'una persona consultant el Cercaterm

La darrera actualització de la Neoloteca i el Cercaterm incorpora les novetats següents:

Termes normalitzats nous a la Neoloteca i el Cercaterm

—58 termes nous normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT dels àmbits de la botànica (ensopeguera de Girona i ensopeguera de Trèmols), la comunicació i les TIC (estrímer o comunicador en línia | comunicadora en línia, nomofòbia), el dret i la seguretat (efecte dissuasiu, elaboració de perfils criminals o perfilació criminal), la gestió de l’aigua (aigua virtual), la gestió del risc (acceptació del risc, assumpció del risc), el màrqueting (comerç conversacional, màrqueting d’esquer i ham), la meteorologia (méteo com a sinònim de predicció meteorològica), la recerca tecnològica (nivell de maduresa tecnològica) i la sociologia (espigolament, cosificació o objectificació), entre d’altres.

Els termes nous es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Neoloteca. A les fitxes de la Neoloteca trobareu també els arguments tinguts en compte pel Consell Supervisor per a l’aprovació de cada terme.

Productes terminològics nous al Cercaterm

—Els termes continguts a la norma UNE 179011:2023 Serveis sanitaris. Teleconsulta. El TERMCAT ha fet la versió catalana d’aquesta norma amb l’assessorament d’especialistes del Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. (Per exemple, persona de suport o entitat prestadora del servei.)

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Actualització anual del Lèxic de fàrmacs, elaborat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el TERMCAT l’any 2008. En aquesta actualització s’hi han afegit les denominacions comunes internacionals de nous principis actius farmacèutics aprovats per l’Organització Mundial de la Salut durant l’any 2023. (Per exemple, epcoritamab o talquetamab). Actualment el lèxic conté 3.338 termes, amb les aplicacions terapèutiques i el número CAS corresponents i amb equivalents en castellà, francès i anglès.

Fitxes de criteris noves

—2 fitxes noves, que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm apunts terminològics publicats prèviament al web del TERMCAT. Per exemple, CRITERI Metalls de les terres rares: Caracterització i explicació del nom. Aquestes fitxes de criteri també es poden consultar a l’apartat “Noves incorporacions” del Diccionari de criteris terminològics.

Termes puntuals nous o actualitzats

—100 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

  • 97 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, artista d’un sol èxit, en Música, i gest tàctil, en les TIC.)
  • 3 de nous elaborats per les àrees de recerca terminològica del TERMCAT, en l’àmbit de les Ciències de la Terra. (Per exemple, eficiència hídrica.)

Els termes nous o actualitzats es poden consultar a l’apartat “Noves incorporacions” de la Consulteca.

Aplicació de modificacions puntuals

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. Per exemple, s’ha afegit sense fils com a forma principal a la denominació ja existent sense fil, d’acord amb el canvi fet en el diccionari normatiu que reconeix la forma més utilitzada i el context comptable habitual d’aquesta preposició, i també s’ha afegit prevencionista a tècnic en prevenció de riscos laborals | tècnica en prevenció de riscos laborals.