Experts en viticultura i enologia estudien amb el TERMCAT els noms dels vins i de les varietats de raïm de les DO catalanes

TERMCAT

Aquest divendres, 27 de novembre, el TERMCAT duu a terme una sessió de normalització a Vilafranca del Penedès sobre les denominacions corresponents a les varietats de raïm de vinificació autoritzades en les denominacions d'origen catalanes. Aquestes denominacions són les que donen nom, també, als ceps que produeixen aquests raïms i als vins que se n’elaboren.

Les sessions de normalització són reunions d’especialistes en un sector concret i de terminòlegs en què s’analitzen termes que presenten alguna singularitat. En la reunió d’avui, concretament, s’estudiaran una quarantena de termes que, en alguns casos, són manlleus d’altres llengües (albariño, gewürztraminer, pedro ximénez, pinot noir, verdejo) i, en d’altres, termes amb una gran varietat denominativa (com ara el cas de garnatxa roja, garnatxa grisa i lledoner roig; el cas de giró i airén; el cas de macabeu i viura, etc.).

La normalització d’aquesta terminologia farà possible disposar de denominacions màximament consensuades per al seu ús en els textos normatius que regulen aquesta matèria i, també, en les comunicacions dels múltiples actors implicats en el sector vitivinícola (l’Administració, els viticultors, les cooperatives, els cellers, els consells reguladors, els enòlegs, els sommeliers, els organitzadors de fires comercials i d’actes a l’entorn de la cultura del vi, els docents, els comercials, els consumidors...).

Assisteixen a aquesta reunió representants de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), de l’Escola Mercè Rossell i Domènech-Escola Espiells, de l'Associació Catalana d'Enòlegs i el Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, de la Guia de Vins de Catalunya, de l’Associació Vinícola Catalana i de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, al costat dels tècnics del Centre de Terminologia.

Si us resulta més còmode, podeu accedir a aquesta informació en pdf, en format de nota de premsa.