q.s.
q.s.
Anàlisi del risc
- ca quantum satis [la], n m
- ca quantum sufficit [la], n m
- ca quantitat suficient, n f sin. compl.
- ca QS, n m sigla
- ca q.s., n m abrev.
- es cantidad suficiente, n f
- es quantum satis, n m
- es QS, n m sigla
- es q.s., n m abrev.
- fr quantité suffisante, n f
- fr quantum satis, n m
- fr quantum sufficit, n m
- fr Q.S., n m sigla
- fr q.s., n m abrev.
- en quantum satis, n
- en quantum sufficit, n
- en sufficient quantity, n
- en Q.S., n sigla
- en q.s., n abrev.
Anàlisi del risc
Definició
Quantitat justa i necessària d'un additiu alimentari o un ingredient que es pot afegir per a assolir un determinat propòsit, d'acord amb les bones pràctiques de fabricació.
Nota
- 1. La indicació quantum satis no especifica cap nivell numèric màxim, de manera que s'usa amb ingredients i additius alimentaris que són molt segurs, com per exemple l'àcid cítric.
- 2. Originàriament, les expressions llatines quantum satis i quantum sufficit tenien ús adverbial ('en quantitat suficient').
QPS
QPS
Anàlisi del risc
- ca presumpció qualificada de seguretat, n f
- ca QPS, n f sigla
- es presunción cualificada de seguridad, n f
- es QPS, n f sigla
- fr présomption d'innocuité reconnue, n f
- fr QPS, n f sigla
- en qualified presumption of safety, n
- en QPS, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Categoria que s'assigna a un microorganisme utilitzat en la producció d'aliments o pinsos un cop feta una avaluació de seguretat que en confirma l'historial d'ús segur.
Nota
- 1. La presumpció qualificada de seguretat utilitza coneixement existent sobre la seguretat de microorganismes, com ara bacteris, fongs, llevats i virus, per a distingir els que no representen cap risc alimentari i, per tant, poden rebre aquesta qualificació, dels que sí que representen un risc alimentari i, per tant, cal sotmetre'ls a una avaluació completa de seguretat alimentària.
- 2. Un cop un microorganisme rep la presumpció qualificada de seguretat, es publica en una llista d'espècies de microorganismes que es poden usar en la indústria alimentària sense necessitat d'avaluar-los individualment per a l'ús concret.
- 3. La sigla QPS correspon a la denominació anglesa qualified presumption of safety ('presumpció qualificada de seguretat').
QS
QS
Anàlisi del risc
- ca quantum satis [la], n m
- ca quantum sufficit [la], n m
- ca quantitat suficient, n f sin. compl.
- ca QS, n m sigla
- ca q.s., n m abrev.
- es cantidad suficiente, n f
- es quantum satis, n m
- es QS, n m sigla
- es q.s., n m abrev.
- fr quantité suffisante, n f
- fr quantum satis, n m
- fr quantum sufficit, n m
- fr Q.S., n m sigla
- fr q.s., n m abrev.
- en quantum satis, n
- en quantum sufficit, n
- en sufficient quantity, n
- en Q.S., n sigla
- en q.s., n abrev.
Anàlisi del risc
Definició
Quantitat justa i necessària d'un additiu alimentari o un ingredient que es pot afegir per a assolir un determinat propòsit, d'acord amb les bones pràctiques de fabricació.
Nota
- 1. La indicació quantum satis no especifica cap nivell numèric màxim, de manera que s'usa amb ingredients i additius alimentaris que són molt segurs, com per exemple l'àcid cítric.
- 2. Originàriament, les expressions llatines quantum satis i quantum sufficit tenien ús adverbial ('en quantitat suficient').
qualitat
qualitat
Conceptes generals
- ca qualitat, n f
- es calidad, n f
- fr qualité, n f
- en quality, n
Conceptes generals
Definició
Grau en què un conjunt de característiques inherents a un producte o un servei compleix els requisits establerts.
qualitat alimentària
qualitat alimentària
Conceptes generals
- ca qualitat alimentària, n f
- es calidad alimentaria, n f
- fr qualité alimentaire, n f
- en food quality, n
Conceptes generals
Definició
Grau en què un producte alimentari compleix els requisits.
Nota
- Un tipus de qualitat alimentària és la qualitat comercial.
qualitat comercial
qualitat comercial
Conceptes generals
- ca qualitat comercial, n f
- es calidad comercial, n f
- fr qualité commerciale, n f
- en commercial quality, n
Conceptes generals
Definició
Qualitat alimentària consistent en l'acompliment de les normes de qualitat i les normes comercials que estableixen requisits específics relatius a la composició, l'elaboració, la traçabilitat, la informació o l'etiquetatge dels aliments, la qual determina la idoneïtat d'un aliment per a ser comercialitzat i consumit.
Nota
- 1. Un productor pot fixar-se requisits relatius a la qualitat comercial superiors al que estableix la normativa.
- 2. Els requisits de qualitat comercial no inclouen requisits de caràcter sanitari.
qualitat diferenciada
qualitat diferenciada
Conceptes generals
- ca qualitat diferenciada, n f
- es calidad diferenciada, n f
- fr qualité différenciée, n f
- en dual quality, n
Conceptes generals
Definició
Qualitat alimentària d'un aliment que té unes característiques diferencials establertes en un reglament específic i que compleix uns requisits afegits als que s'exigeixen a la resta de productes.
Nota
- Són exemples de qualitat diferenciada la denominació d'origen protegida (IOP), la indicació geogràfica protegida (IGP) i l'especialitat tradicional garantida (ETP).
quantitat nominal
quantitat nominal
Conceptes generals
- ca quantitat nominal, n f
- es cantidad nominal, n f
- fr quantité nominale, n f
- en nominal quantity, n
Conceptes generals
Definició
Quantitat d'un aliment que s'estima que ha de contenir un envàs.
quantitat suficient
quantitat suficient
Anàlisi del risc
- ca quantum satis [la], n m
- ca quantum sufficit [la], n m
- ca quantitat suficient, n f sin. compl.
- ca QS, n m sigla
- ca q.s., n m abrev.
- es cantidad suficiente, n f
- es quantum satis, n m
- es QS, n m sigla
- es q.s., n m abrev.
- fr quantité suffisante, n f
- fr quantum satis, n m
- fr quantum sufficit, n m
- fr Q.S., n m sigla
- fr q.s., n m abrev.
- en quantum satis, n
- en quantum sufficit, n
- en sufficient quantity, n
- en Q.S., n sigla
- en q.s., n abrev.
Anàlisi del risc
Definició
Quantitat justa i necessària d'un additiu alimentari o un ingredient que es pot afegir per a assolir un determinat propòsit, d'acord amb les bones pràctiques de fabricació.
Nota
- 1. La indicació quantum satis no especifica cap nivell numèric màxim, de manera que s'usa amb ingredients i additius alimentaris que són molt segurs, com per exemple l'àcid cítric.
- 2. Originàriament, les expressions llatines quantum satis i quantum sufficit tenien ús adverbial ('en quantitat suficient').
quantum satis [la]
quantum satis [la]
Anàlisi del risc
- ca quantum satis [la], n m
- ca quantum sufficit [la], n m
- ca quantitat suficient, n f sin. compl.
- ca QS, n m sigla
- ca q.s., n m abrev.
- es cantidad suficiente, n f
- es quantum satis, n m
- es QS, n m sigla
- es q.s., n m abrev.
- fr quantité suffisante, n f
- fr quantum satis, n m
- fr quantum sufficit, n m
- fr Q.S., n m sigla
- fr q.s., n m abrev.
- en quantum satis, n
- en quantum sufficit, n
- en sufficient quantity, n
- en Q.S., n sigla
- en q.s., n abrev.
Anàlisi del risc
Definició
Quantitat justa i necessària d'un additiu alimentari o un ingredient que es pot afegir per a assolir un determinat propòsit, d'acord amb les bones pràctiques de fabricació.
Nota
- 1. La indicació quantum satis no especifica cap nivell numèric màxim, de manera que s'usa amb ingredients i additius alimentaris que són molt segurs, com per exemple l'àcid cítric.
- 2. Originàriament, les expressions llatines quantum satis i quantum sufficit tenien ús adverbial ('en quantitat suficient').