macronutrient
macronutrient
Conceptes generals
- ca macronutrient, n m
- es macronutriente, n m
- fr macronutriment, n m
- en macronutrient, n
Conceptes generals
Definició
Nutrient amb funcions energètiques i estructurals que es necessita en quantitats elevades per al creixement normal, el desenvolupament i el manteniment de la salut.
Nota
- 1. Són macronutrients les proteïnes, els glícids i els lípids.
- 2. Els macronutrients, a diferència dels micronutrients, aporten energia (glícids i lípids) o tenen funcions estructurals (proteïnes).
malbaratament alimentari
malbaratament alimentari
Conceptes generals
- ca malbaratament alimentari, n m
- ca malbaratament d'aliments, n m sin. compl.
- es desperdicio de alimentos, n m
- fr gaspillage alimentaire, n m
- en food wastage, n
- en food waste, n
Conceptes generals
Definició
Desaprofitament d'aliments segurs, nutritius i aptes per al consum humà que es produeix al llarg de la cadena alimentària, a excepció de la fase de producció primària.
Nota
- 1. Alguns dels motius pels quals es produeix malbaratament alimentari són defectes d'envasament, la data de consum preferent, sobreproducció, comandes innecessàriament grans, dificultat per a preveure la demanda diària o per a comercialitzar aliments aptes amb defectes de qualitat, entre d'altres.
- 2. Un cop s'ha produït el malbaratament alimentari, les restes d'aliments passen a ser tractades com a residus alimentaris i se'n pot fer ús no alimentari, com ara crear energia o fer compostatge.
- 3. La diferència entre el malbaratament alimentari i la pèrdua d'aliments és la fase de la cadena alimentària en què tenen lloc i les causes que els produeixen.
malbaratament d'aliments
malbaratament d'aliments
Conceptes generals
- ca malbaratament alimentari, n m
- ca malbaratament d'aliments, n m sin. compl.
- es desperdicio de alimentos, n m
- fr gaspillage alimentaire, n m
- en food wastage, n
- en food waste, n
Conceptes generals
Definició
Desaprofitament d'aliments segurs, nutritius i aptes per al consum humà que es produeix al llarg de la cadena alimentària, a excepció de la fase de producció primària.
Nota
- 1. Alguns dels motius pels quals es produeix malbaratament alimentari són defectes d'envasament, la data de consum preferent, sobreproducció, comandes innecessàriament grans, dificultat per a preveure la demanda diària o per a comercialitzar aliments aptes amb defectes de qualitat, entre d'altres.
- 2. Un cop s'ha produït el malbaratament alimentari, les restes d'aliments passen a ser tractades com a residus alimentaris i se'n pot fer ús no alimentari, com ara crear energia o fer compostatge.
- 3. La diferència entre el malbaratament alimentari i la pèrdua d'aliments és la fase de la cadena alimentària en què tenen lloc i les causes que els produeixen.
manipulació d'aliments
manipulació d'aliments
Conceptes generals
- ca manipulació d'aliments, n f
- es manipulación de alimentos, n f
- fr manipulation des aliments, n f
- fr manipulation des denrées alimentaires, n f
- en food handling, n
Conceptes generals
Definició
Conjunt d'operacions i tractaments als quals se sotmet un aliment al llarg de totes les fases de la cadena alimentària.
manipulació genètica
manipulació genètica
Anàlisi del risc
- ca modificació genètica, n f
- ca manipulació genètica, n f sin. compl.
- es manipulación genética, n f
- es modificación genética, n f
- fr manipulation génétique, n f
- fr modification génétique, n f
- en genetic manipulation, n
- en genetic modification, n
Anàlisi del risc
Definició
Intervenció tècnica que modifica el genoma d'un organisme.
Nota
- La modificació genètica permet produir organismes modificats genèticament.
manipulador d'aliments | manipuladora d'aliments
manipulador d'aliments | manipuladora d'aliments
Conceptes generals
- ca manipulador d'aliments | manipuladora d'aliments, n m, f
- es manipulador de alimentos | manipuladora de alimentos, n m, f
- fr manipulateur d'aliments | manipulatrice d'aliments, n m, f
- fr manipulateur de denrées alimentaires | manipulatrice de denrées alimentaires, n m, f
- en food handler, n
Conceptes generals
Definició
Persona que en la seva activitat laboral entra en contacte directe amb els aliments durant qualsevol de les operacions de manipulació d'aliments.
manual de la qualitat
manual de la qualitat
Anàlisi del risc
- ca manual de la qualitat, n m
- es manual de la calidad, n m
- fr manuel qualité, n m
- en quality manual, n
Anàlisi del risc
Definició
Document que especifica el sistema de gestió de la qualitat d'una organització.
marcador molecular
marcador molecular
Anàlisi del risc
- ca biomarcador, n m
- ca marcador molecular, n m sin. compl.
- es biomarcador, n m
- es marcador molecular, n m
- fr biomarqueur, n m
- fr marqueur moléculaire, n m
- en biomarker, n
- en molecular marker, n
Anàlisi del risc
Definició
Característica mesurable i avaluable que és indicadora d'un procés biològic normal o d'un procés patogènic.
Nota
- És un exemple de biomarcador la pressió arterial.
marge d'exposició
marge d'exposició
Anàlisi del risc
- ca marge d'exposició, n m
- ca MOE, n m sigla
- es margen de exposición, n m
- es MOE, n m sigla
- fr marge d'exposition, n m
- fr MOE, n m sigla
- en margin of exposure, n
- en MOE, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Marge de seguretat que s'aplica a substàncies cancerígenes i substàncies genotòxiques.
Nota
- 1. El marge d'exposició proporciona una indicació del nivell de preocupació per la seguretat sobre la presència d'una substància en els aliments o els pinsos.
- 2. La sigla MOE correspon a la denominació anglesa margin of exposure ('marge d'exposició').
marge de seguretat
marge de seguretat
Anàlisi del risc
- ca marge de seguretat, n m
- ca MOS, n m sigla
- es margen de seguridad, n m
- es MOS, n m sigla
- fr marge de sécurité, n m
- fr MOS, n m sigla
- en margin of safety, n
- en MOS, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Diferència entre la ingesta real d'una substància per part d'una població determinada i el valor de seguretat establert per a aquella substància.
Nota
- 1. El marge de seguretat proporciona una indicació del nivell de preocupació per la seguretat sobre la presència d'una substància en els aliments o els pinsos.
- 2. La sigla MOS correspon a la denominació margin of safety ('marge de seguretat').