NAP
NAP
Anàlisi del risc
- ca nivell adequat de protecció, n m
- ca NAP, n m sigla
- es nivel adecuado de protección, n m
- es NAP, n m sigla
- fr niveau approprié de protection, n m
- fr NAP, n m sigla
- en appropriate level of protection, n
- en ALOP, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Grau de protecció del consumidor en relació amb un producte alimentari que es considera adequat segons els criteris de seguretat alimentària establerts.
Nota
- Per a establir el nivell adequat de protecció cal tenir en compte els objectius d'innocuïtat dels aliments i els objectius de rendiment.
neteja
neteja
Anàlisi del risc
- ca neteja, n f
- es limpieza, n f
- fr nettoyage, n m
- en cleaning, n
Anàlisi del risc
Definició
Acció de treure la brutícia o les taques d'una superfície, d'una instal·lació o d'un equipament.
nivell adequat de protecció
nivell adequat de protecció
Anàlisi del risc
- ca nivell adequat de protecció, n m
- ca NAP, n m sigla
- es nivel adecuado de protección, n m
- es NAP, n m sigla
- fr niveau approprié de protection, n m
- fr NAP, n m sigla
- en appropriate level of protection, n
- en ALOP, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Grau de protecció del consumidor en relació amb un producte alimentari que es considera adequat segons els criteris de seguretat alimentària establerts.
Nota
- Per a establir el nivell adequat de protecció cal tenir en compte els objectius d'innocuïtat dels aliments i els objectius de rendiment.
nivell màxim autoritzat
nivell màxim autoritzat
Anàlisi del risc
- ca nivell màxim autoritzat, n m
- es nivel máximo autorizado, n m
- es nivel máximo permitido, n m
- fr niveau maximum autorisé, n m
- en maximum permitted level, n
Anàlisi del risc
Definició
Concentració màxima d'una substància que és permesa legalment en un aliment o un pinso.
nivell més baix amb efecte advers observat
nivell més baix amb efecte advers observat
Anàlisi del risc
- ca nivell més baix amb efecte advers observat, n m
- ca LOAEL, n m sigla
- es nivel mínimo con efecto adverso observado, n m
- es LOAEL, n m sigla
- fr dose minimale avec effet nocif observé, n f
- fr DMENO, n f sigla
- en lowest observed adverse effect level, n
- en LOAEL, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Quantitat més baixa d'una substància la ingesta de la qual es relaciona amb l'aparició d'efectes adversos detectables en una població que hi ha estat exposada.
Nota
- 1. El nivell més baix amb efecte advers observat és un valor de seguretat que s'utilitza com a base per a calcular la ingesta diària admissible o altres valors, juntament amb el nivell sense efecte advers observat.
- 2. La sigla LOAEL correspon a la denominació anglesa lowest observed adverse effect level ('nivell més baix amb efecte advers observat').
nivell sense efecte advers observat
nivell sense efecte advers observat
Anàlisi del risc
- ca nivell sense efecte advers observat, n m
- ca NOAEL, n m sigla
- es nivel sin efecto adverso observable, n m
- es nivel sin efecto adverso observado, n m
- es NOAEL, n m sigla
- fr dose sans effet nocif observé, n f
- fr DSENO, n f sigla
- en no observed adverse effect level, n
- en NOAEL, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Quantitat més alta d'una substància a la qual pot estar exposada una població sense que es produeixin efectes adversos detectables.
Nota
- 1. El nivell sense efecte advers observat és un valor de seguretat que s'utilitza com a base per a calcular la ingesta diària admissible, juntament amb el nivell més baix amb efecte advers observat.
- 2. La sigla NOAEL correspon a la denominació anglesa no observed adverse effect level ('nivell sense efecte advers observat').
NMP
NMP
Anàlisi del risc
- ca nombre més probable, n m
- ca NMP, n m sigla
- es número más probable, n m
- es NMP, n m sigla
- fr nombre le plus probable, n m
- fr NPP, n m
- en most probable number, n
- en MPN, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Mètode estadístic que es basa en la presència o l'absència en rèpliques de dilucions consecutives d'un atribut particular d'un microorganisme per a fer una estimació de la densitat de microorganismes en una mostra.
Nota
- El nombre més probable s'utilitza com a tècnica analítica microbiològica i, en aquest cas, es basa en la quantitat de microorganismes per unitat de volum que, d'acord amb la teoria estadística, produiria el resultat analític observat amb la probabilitat més alta que qualsevol altra quantitat, o bé que produiria el resultat analític amb la freqüència més alta
no apte -a per al consum humà
no apte -a per al consum humà
Conceptes generals
- ca no apte -a per al consum humà, adj
- es no apto -ta para el consumo humano, adj
- fr impropre à la consommation, adj
- fr incomestible, adj
- fr inconsommable, adj
- fr non comestible, adj
- en inedible, adj
- en unfit for consumption, adj
Conceptes generals
Definició
Dit d'un aliment no segur, nociu, en mal estat, incomestible o organolèpticament no adequat en el seu estat original o un cop processat.
no-conformitat
no-conformitat
Anàlisi del risc
- ca no-conformitat, n f
- es no conformidad, n f
- fr non-conformité, n f
- en nonconformity, n
Anàlisi del risc
Definició
Incompliment d'un requisit establert en una norma o un estàndard de referència.
Nota
- La no-conformitat fa referència a l'incompliment dels requisits de seguretat alimentària, benestar animal, qualitat o qualsevol altre d'establert per una autoritat competent o per un estàndard propi d'una empresa alimentaria.
NOAEL
NOAEL
Anàlisi del risc
- ca nivell sense efecte advers observat, n m
- ca NOAEL, n m sigla
- es nivel sin efecto adverso observable, n m
- es nivel sin efecto adverso observado, n m
- es NOAEL, n m sigla
- fr dose sans effet nocif observé, n f
- fr DSENO, n f sigla
- en no observed adverse effect level, n
- en NOAEL, n sigla
Anàlisi del risc
Definició
Quantitat més alta d'una substància a la qual pot estar exposada una població sense que es produeixin efectes adversos detectables.
Nota
- 1. El nivell sense efecte advers observat és un valor de seguretat que s'utilitza com a base per a calcular la ingesta diària admissible, juntament amb el nivell més baix amb efecte advers observat.
- 2. La sigla NOAEL correspon a la denominació anglesa no observed adverse effect level ('nivell sense efecte advers observat').