Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

Terminologia dels instruments musicals

Terminologia dels instruments musicals - Presentación

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2024
Amb la col·laboració de: Amical Wikimedia; Escola Superior de Música de Catalunya; L'Auditori Museu de la Música; Casa Parramon

 

La Terminologia dels instruments musicals és un diccionari que té per objectiu recollir la terminologia relacionada amb els instruments musicals, especialment els noms dels instruments i els noms de les parts de què es componen.

D’una banda aplega 387 termes classificats temàticament en les cinc grans categories en què, segons l’etnomusicologia i el sistema Hornbostel-Sachs, es divideixen els instruments musicals: idiòfons, membranòfons, cordòfons, aeròfons i electròfons, més un apartat per als instruments tradicionals catalans. Cada entrada presenta la denominació en català, la imatge que la identifica i els equivalents en castellà, anglès i francès, i l’alemany i l’italià en alguns casos. Aquesta selecció de termes forma part del projecte Viccionari, impulsat per l'associació Amical Wikimedia, gràcies a la col·laboració de la qual el dia 21 de juny de 2015 (Dia de la Música) voluntaris d’arreu van documentar gràficament peces instrumentals procedents del L'Auritori Museu de la Música, la base de dades de Wikimedia Commons i la base de dades d'imatges de música tradicional catalana de l'ESMUC.

D’altra banda, com a fruit de la col·laboració amb L'Auditori Museu de la Música, l’Escola Superior de Música de Catalunya i, posteriorment, Casa Parramon, el diccionari conté la terminologia de les parts d’alguns instruments musicals representatius de cada categoria, incorporada en l’actualització del diccionari en línia del 2023. Actualment inclou els termes de les parts del clarinet, la guitarra, el saxòfon, el violí, el violoncel amb l’arquet, el piano i la bateria, els quals formen part també de set infografies multimèdia que els il·lustren.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).


Equip de treball 
Arbre de camp

Material complementari:
Guitarra (Infografia)
Saxòfon (Infografia)
Piano (Infografia)
Violí (Infografia)
Violoncel (Infografia)
Clarinet (infografia)

Guitarra   Saxòfon   Piano   Violí   Violoncel   Clarinet

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Amb la col·laboració de:

logo Amical           Escola Superior de Música de Catalunya            L'Auditori Museu de la Música            Casa Parramon

 

Citació bibliogràfica recomanada:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia dels instruments musicals [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/206/>

 

Última actualización: 11-04-2024