Actualització de la Neoloteca i el Cercaterm (04/04/2022)

imatge al·legòrica

La darrera actualització de la Neoloteca i el Cercaterm incorpora les novetats següents: 

Productes terminològics nous al Cercaterm

—El Vocabulari de la moto de neu, elaborat pel TERMCAT amb el suport del Govern d’Andorra. Conté 42 termes, amb equivalents en castellà, francès, italià, anglès i alemany i amb definicions. (Per exemple, moto de neu mixta i reposapeus.)

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Actualització del Vocabulari de les xarxes socials, elaborat pel TERMCAT l’any 2014 en el marc de la Xarxa Panllatina de Terminologia Realiter, a partir de la Terminologia bàsica de les xarxes socials publicada el 2012 en col·laboració entre el TERMCAT i la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió de la Generalitat de Catalunya. En aquesta actualització s’hi han afegit 13 termes i se n’han modificat 53. Actualment conté 173 termes, amb equivalents en castellà, francès, gallec, italià, portuguès i anglès i amb definició. (Per exemple, duet i fil de publicacions.)

—Actualització del Glossari de sabors del món, elaborat pel TERMCAT l’any 2015 amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística L’Heura a partir de la mostra gastronòmica Els sabors del món. En aquesta actualització s’hi han afegit 6 termes. Actualment conté 106 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definició. (Per exemple, biryani i pastís d’arròs glutinós.)

—Actualització anual del Diccionari general de l’esport, elaborat pel TERMCAT l’any 2010 amb la col·laboració de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i el suport de la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Andorra i el Govern de les Illes Balears. En aquesta actualització s’hi han afegit 37 termes treballats durant el 2021 al TERMCAT i s’han modificat 93 termes ja existents (una part, amb el suport del Govern d’Andorra a partir d’un estudi sobre la implantació de termes d’esports d’hivern). Actualment conté 11.529 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definició. (Per exemple, aclarida i canvi intern.) Els termes nous es poden consultar agrupats a l’apartat "Noves incorporacions" del diccionari en línia.

—Actualització anual del Glossari de Jardineria i Paisatgisme, elaborat per la Fundació de la Jardineria i el Paisatge i el TERMCAT l’any 2016. En aquesta actualització s’hi han afegit 209 termes, corresponents a les normes NTJ 01W Disseny i projecte dels espais verds i NTJ 14N Manteniment i conservació dels espais verds. Actualment conté 2.298 termes, amb equivalents en castellà i amb definició. (Per exemple, arborètum i gabial.) Els termes nous també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" del diccionari en línia.

—Ampliació del Diccionari jurídic, elaborat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics de l’Institut d’Estudis Catalans el 2013. En aquesta actualització anual s’hi han afegit 73 termes i se n’han modificat 46. Actualment des del Cercaterm ja es consulten 9.141 termes del Diccionari jurídic, amb equivalents en castellà, definicions i notes explicatives, sovint de caràcter enciclopèdic. (Per exemple, cabal relicte i liquidació d’herència.)

Termes normalitzats nous a la Neoloteca i el Cercaterm

—25 termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT, que corresponen fonamentalment a l'àmbit de la seguretat alimentària (per exemple, crida a la devolució i retirada), a més d’adaptacions de l’àmbit de l’alimentació (per exemple, frànkfurt) i la comunicació (pòdcast). Els termes nous es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Neoloteca

Termes puntuals nous o actualitzats al Cercaterm

—76 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 42 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, bec compensador, en Transports, i coixinet de fricció, en Enginyeria.)

• 21 de nous elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT, sobretot en l’àmbit de l’Economia. (Per exemple, cerca de rendes.)

• 13 d’actualitzats a partir d’un terme ja publicat que alertava sobre la necessitat d’actualització, quasi tots d’Economia. (Per exemple, codi de validació bancària.)

Els termes nous o actualitzats es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Consulteca.

Fitxes de criteris noves al Cercaterm

—2 fitxes noves, que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm apunts terminològics publicats prèviament pel TERMCAT. (Són les fitxes CRITERI Noms dels flocs de neu i les nevades i CRITERI refugiats, migrants forçats o desplaçats interns?). Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" del Diccionari de criteris terminològics.

Aplicació de modificacions puntuals al Cercaterm

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. Per exemple, s’ha afegit la denominació moda ràpida al terme moda presta, s’ha modificat el gènere gramatical de haka a favor del femení i s’ha revisat la definició de refugiat | refugiada d’acord amb el significat que té en dret internacional.